Робочі місця майбутнього: вчіться, доки не пізно

Подумайте про те, як багато нових технологій увійшли в наше життя за останні п'ять років. Смартфони, планшети, Google Glass, 3D-друк, самокеровані автомобілі, великі сховища даних, хмарні обчислення. У майбутньому нас чекає море вільних вакансій. Одні роботи підуть безслідно, інші з'являться. Деякі роботи роботи у нас ніколи не заберуть.
За результатами дослідження «Професії та професіонали майбутнього», проведеного Російською венчурною компанією, Російською асоціацією електронних комунікацій і компанією Pruffi, експерти склали список 28 професій майбутнього:

Аналітик великих даних
Робота з великими масивами даних вимагає глибоких навичок статистичного аналізу, інтелектуального аналізу даних, проектування та розробки баз даних, систем штучного інтелекту.

Дата-технолог
Фахівець з методів фізичного зберігання даних, архітектури нових типів баз даних і відповідних додатків.

Інженер хмарних обчислень
Фахівець зі створення та обслуговування розподілених, високонавантажених систем, віртуалізації обчислень.

Нейропсихолог
Створення та вивчення роботи нейронних мереж, когнітивних процесів обробки інформації.

Психолінгвіст
Моделювання процесів обробки природної мови, мови; побудови фраз і речень.

Спеціаліст з «розумних» мереж електропостачання
Створення та обслуговування систем збору інформації про енерговиробництво і енергоспоживання міських об'єктів та автоматизоване керування мережами для підвищення ефективності, надійності.

Спеціаліст з дистанційної освіти
Координація процесів дистанційної освіти, організація найбільш ефективної взаємодії онлайн-ресурсів та існуючих освітніх інститутів.

Дизайнер онлайн-курсів
Розробка та адаптація навчальних курсів і матеріалів для дистанційної освіти; нових методик підвищення рівня освіти (від гейміфікації до доповненої реальності).

Медичний робототехнік
Інженери-медики, які розробляють і обслуговують нові типи пристроїв: від нових протезів та імплантатів до екзоскелетів.

Генетичний консультант
Зі здешевленням генетичного аналізу з'явиться необхідність у фахівцях, здатних аналізувати індивідуальні генетичні карти та консультувати клієнтів за результатами.

Біоінформатик
Фахівець з аналізу та моделювання ДНК і інших білкових структур, а також їх взаємодії.

Дизайнер імплантатів
Створення та впровадження в організм біочипів, а також вирощування органів.

Інформатик-фармаколог
Фармакологія як галузь все більше залежить від використання «великих даних». У той же час розвиток діагностування відкриває нові можливості для персоналізованих ліків.

Адміністратор медичного ІТ
Розвиток та впровадження спеціалізованих систем медичного ІТ, використання хмарних систем для аналізу медичних записів, а також розвиток телемедицини потребують значної кількості ІТ-спеціалістів, які добре розуміються на специфіці роботи системи охорони здоров'я.

Харчовий технолог
«Молекулярна гастрономія» актуальна не тільки для дорогих ресторанів, а й для все більшої кількості харчових виробництв, а також компаній, що займаються пошуком альтернативних джерел живлення або навіть способів синтезування їжі.

Нанотехнолог
Фахівецьз дизайну та виробництва наноматеріалів і пристроїв для електроніки, медицини та інших галузей.

Інженер доповненої реальності
Спеціаліст зі створення та впровадження професійних додатків доповненої реальності - в медицині, архітектурі, виробництві, транспорті та навчальних системах.

Аналітик переробки відходів
З розвитком технологій все більша кількість побутових і промислових відходів розглядається не тільки з точки зору утилізації, але потенційного використання в якості сировини.

Дизайнер ГМО
Незважаючи на протести зелених, створення генетично модифікованих рослин є одним з головних векторів розвитку агропромислового комплексу, але може використовуватися і для цілей охорони здоров'я (наприклад, «золотий рис»).

Інженер відновлюваної енергетики
Зі здешевленням сонячних панелей і вітряків та розробкою пристроїв, адаптованих для міського використання, а також з поширенням пристроїв для «розумного» будинку буде потрібна значна кількість фахівців з впровадження та обслуговування подібних систем.

Гідролог
Створення нових очисних систем, міських водопроводів, аналіз та поліпшення якості питної води, оцінка безпеки будівельних та інженерних проектів для джерел води.

Планувальник «розумних» міст
Об'єднання локальних і створення загальноміських систем, міське планування на основі моделювання і «великих даних».

Геоінженер
Комп'ютерний аналіз геологічних даних дозволяє здійснювати нові інженерні проекти у видобутку корисних копалин і міському будівництві.

Архітектор віртуальної реальності
Створення віртуальних оточень і світів потребують не тільки навичок програмування та дизайну, а й тих самих архітектурних та інженерних знань, що потрібні для створення подібних об'єктів в реальному світі.

Інженер 3D-друку
Фахівці з 3D-моделювання та швидкого прототипуванню, а в перспективі - інженери нових виробництв, що використовують 3D-друк в інтегральних схемах.

Дизайнер природних інтерфейсів
Створення віртуальних «персоналій» для комп'ютерів і роботів, здатних взаємодіяти з людиною, використовуючи природну мову, жести, міміку.

Оператор дронів
Ручне й автоматичне управління роботизованими транспортними засобами.

Дизайнер мікроорганізмів
Створення мікроорганізмів із заздалегідь запрограмованими властивостями, наприклад для виробництва певних речовин або переробки відходів.

slon.ru

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад