Трудовий договір - гарантія соціального захисту

Для чого потрібен трудовий договір і чиї інтереси він захищає?
Почнемо з того, що його укладання вигідно для самого роботодавця. По-перше, трудовий договір необхідний для підпорядкування працівника правилам внутрішнього трудового розпорядку. По-друге, трудовий договір зобов'язує працівника детально визначити його посадові обов'язки. По-третє, що не менш важливо, трудовий договір дозволяє контролювати дії працівника і дає право приймати до нього заходи дисциплінарної та матеріальної відповідальності. Нарешті, наявність постійних трудових відносин та забезпечення соціальних гарантій працівникам формує імідж підприємства, говорить про його надійність і матеріальне благополуччя.
Безумовно, найманий працівник також знайде в укладенні трудового договору чимало переваг. А саме:

Правовий захист в галузі охорони праці.
Сьогодні держава не є єдиним роботодавцем, як це було раніше. Постійно зростає питома вага приватного сектора економіки. Чимало підприємців використовують найману працю з порушенням чинного законодавства, а значить, з порушенням прав працівника. Дія Закону України «Про охорону праці» поширено на всіх, хто використовує найману працю, і не має значення, юридична це особа або фізична.
Бувають випадки, коли працівник свідомо погоджується на умови роботи без укладення трудового договору. Людина не замислюється над негативними наслідками такого рішення.
Трудовий договір є угодою між власником підприємства, організацією або уповноваженим ним органом. Відповідно до ст. 23 КЗпП України трудовий договір може бути безстроковим, укладеним на невизначений строк, встановлений за згодою сторін і що укладається на час виконання певної роботи.
Особливою формою трудового договору є контракт, в якому строк його дії, обов'язки і відповідальність сторін, а також умови матеріального забезпечення встановлюються за погодженням сторін. Трудовий договір укладається в письмовій та усній формі. Якщо працівник укладає договір в усній формі, то в разі потреби факт трудових відносин йому доведеться доводити в судовому порядку.
Якщо роботодавець включає в трудовий договір пункти про те, що він не несе відповідальності з охорони праці та техніки безпеки щодо працівника в період дії договору, то такі пункти слід вважати недійсними, тому що це суперечить ст. 5 Закону України «Про охорону праці».
Кожен працівник повинен знати, щоб забезпечувати правовий захист, у разі непередбачених ситуацій, необхідно оформляти свої трудові відносини відповідно до чинного законодавства в письмовому вигляді.

Порядок реєстрації трудових договорів
Більшість приватних підприємців дотримуються трудового законодавства, але є й ті, що порушують його. Бажання не платити податки і передбачені чинним законодавством страхові внески - саме це зумовлює наявність нелегальної зайнятості і видачу зарплати «в конверті ».
Кожен громадянин, який влаштовується на роботу, повинен пам'ятати, що отримання зарплати «в конверті» сьогодні позбавляє його в майбутньому соціального захисту у разі безробіття, тимчасової втрати працездатності, нещасного випадку на виробництві, а також при настанні старості. Для забезпечення свого майбутнього найманий працівник повинен вимагати від роботодавця легального оформлення трудових відносин шляхом укладення трудового договору.
У разі відмови роботодавця від укладення трудового договору кожен громадянин має право звернутися до відповідних державних органів за захистом своїх конституційних прав. Отже, гарантоване отримання державного соціального захисту - у власних руках працюючої людини.

dcz.gov.ua

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад