Якщо пошук роботи затягнувся...

Коли пошук роботи затягується на місяці, а то й на роки, впевненість в собі і ентузіазм шукачів тануть на очах, фінанси виснажуються, з'являється почуття невизначеності, наростає тривога, починається депресія. Успішним пошукам це не сприяє, а лише ще більше нагнітає ситуацію. Це означає, що далі тягнути нікуди - прийшов час виконувати роботу над помилками.
Шукати нову роботу зазвичай радять, не відволікаючись від старої. Хоча вважається, що по відношенню до нинішнього роботодавцю це не дуже етично, більшість співробітників, виходячи з життєвих міркувань, вчиняють саме так.
Але ця можливість є не завжди і не у всіх. Трапляється, що людина повертається до трудової діяльності після тривалої перерви, шукає роботу після звільнення, скорочення. Хтось знаходить роботу швидко, але нерідко буває, що працевлаштування затягується на невизначений термін. Людина втомлюється від безрезультатних пошуків роботи, відчуває себе «вічним шукачем».
Якщо ви довго не можете знайти роботу, потрібно шукати корінь проблеми, її причини. Іноді люди довго не можуть працевлаштуватися через те, що їх професія рідкісна і не користується попитом на ринку праці, в цьому випадку доведеться подумати про перекваліфікацію. Але частіше причина криється у ставленні самого претендента до пошуку роботи. Щоб її усунути, потрібно переглянути свій підхід до працевлаштування.

1. Шукач не шукає роботу
Можливо, справа в тому, що шукач веде себе пасивно, лінується шукати вакансії, розсилати резюме, ходити на співбесіди. А можливо, у нього зараз недостатньо часу на це.

2. Невдале резюме
Невдало складене резюме теж може бути причиною того, що пошук роботи затягується на місяці. Якщо ви розсилаєте багато резюме, а відгук дуже низький і на співбесіду вас майже не запрошують, справа, можливо, в цьому.

3. Завищені очікування
Одна з причин, через які багато кандидатів довгий час не можуть знайти роботу - завищені очікування. Це стосується і зарплати, і бажаної посади. З цією проблемою допоможе впоратися об'єктивна оцінка ситуації на ринку праці, рівня зарплат у галузі, свого досвіду і компетенцій.

4. Безцільний пошук
Іноді кандидат сам не розуміє, яка саме робота йому потрібна, не може пояснити, чим йому хотілося б займатися, не знає, скільки він хоче заробляти, на якій посаді планує працювати. Такий кандидат не шукає нічого конкретного. Його пошук безцільний, тому він нічим не закінчується. Потрібно визначити для себе, в якій сфері ви хочете працювати, на яку посаду ви претендуєте, що ви хочете отримати від роботи.

5. Зовнішні причини
Пошук роботи може довгий час бути безрезультатним через незалежні від кандидата факторів. Перерва в роботі - це відмінна можливість вивчити нові навички, зайнятися професійним розвитком, краще зрозуміти, чого ви хочете від роботи і від життя. Якщо ж ця перерва затягнулася, потрібно визначити причини цього, з'ясувати, в чому полягають ваші помилки та попрацювати над ними, щоб більше їх не повторювати.

Ось декілька порад, які допоможуть зробити пошук нової роботи ефективнішим:
- Виявляти гнучкість
Шукачі часом самі нагнітають обстановку, створюючи собі рамки та обмеження. Ставлять собі завдання знайти роботу за певний часовий відрізок, обмежують себе, відкидаючи якісь посади, компанії, сфери діяльності, не маючи на те вагомих причин. Займаючись пошуком роботи, потрібно проявляти гнучкість, розглядати різні варіанти та не впадати в паніку, якщо щось іде не за планом.
- Поліпшити своє резюме
Перегляньте свої навички, інтереси, досвід роботи. Подумайте, як ви можете покращити резюме. Можливо, воно застаріло і потрібно доповнити його новою інформацією і прибрати зайві дані. Пошукайте приклади вдалих резюме.
- Проаналізувати свою поведінку на співбесіді
Рекомендуємо на співбесіді говорити чітко і по суті, обмежуватися професійними даними про себе. Перше враження дуже важливе, тому стежте за тим, щоб ваш зовнішній вигляд був акуратним, мова - грамотною. Налаштуйтеся на конструктивну бесіду, будьте доброзичливими. Заздалегідь продумайте відповіді на поширені питання.
- Не упускати можливостей
Існує багато інструментів для пошуку роботи. Це спеціалізовані сайти, оголошення, розсилка резюме, соціальні мережі, особисті зв'язки, кадрові агентства, центри зайнятості тощо. Всі ці ресурси потрібно задіяти.

zarplata.ru

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад