Перехрестя для підлітка

«Вчися, Вовочка! Інженером будеш!» Скільки разів Вовочки, Настусі, Сашеньки і взагалі всі хлопчики та дівчатка чули заклик добре вчитися, щоб стати інженером, перекладачем, учителем або ще яким-небудь потрібним фахівцем.
І ось, нарешті, прийшов той час, коли Володимир, Анастасія, Олександр повинні прийняти перше серйозне рішення в житті - вибрати майбутню професію. Є безліч критеріїв, якими керуються при виборі професії та навчального закладу: престижно; затребувана; подобається, під силу; гарна зарплата в майбутньому; неподалік будинку; невеликий конкурс і ще безліч варіантів відповідей. Однак багато хто (і навіть дуже багато) розчаровуються в зробленому одного разу виборі. Вподобана професія виявляється зовсім не такою привабливою при «погляді в упор». Деякі молоді люди взагалі не замислюються про те, що конкретно робить, наприклад, менеджер з управління персоналом, а йдуть за гучною (довгою, багатообіцяючою) назвою спеціальності.
Аня В. з дитинства мала схильності до вивчення мов, в старших класах неодноразово ставала переможницею різних олімпіад і нікого не здивувала тим, що в якості призера вступила без іспитів на відповідну спеціальність (філологія) до престижного вишу. Особливо її привабила можливість отримати спеціалізацію «комп'ютерна лінгвістика». Це звучало досить заманливо, та й близькі говорили: йди, мовляв, сьогодні без комп'ютера нікуди. Аня все ж зробила деякі спроби довідатися щось про цю саму лінгвістику. У приймальній комісії їй сказали: «Ви подавайте документи, а в процесі навчання самі розберетеся: це така лінгвістика, яка з комп'ютером». Аня так і зробила - подала документи. А розбиратися почала ближче до четвертого курсу, коли нечисленним комп'ютерним лінгвістам сказали: ви, звичайно, вчіться, але працювати підете звичайними вчителями. А коли затихли обурені вигуки, додали: розумієте, наша кафедра не в змозі оплатити роботу програміста, а без програмування ви не фахівці. Ось і готується Аня до школи, лаючи про себе останніми словами педагогіку, методику тощо...
Так що ж робити всім молодим людям, які вже не мріють стати космонавтами, а думають про реальну роботу і не менш реальну (і вагому) зарплату? Як знайти роботу до душі і не розчаруватися в ній? Можна вжити нескладних, але цілком правильних кроків:
Почати шукати серед тисяч професій свою якомога раніше - більше часу залишається на обдумування свого рішення.
Періодично переглядати рейтинги затребуваних професій (в Інтернеті такою інформацією рясніє безліч сайтів).
Уважно вивчати збірники для вступників до вишів, технікумів, училищ. Зазвичай в цих виданнях вказуються іспити, які необхідно здавати при вступі, а також прохідні бали минулих років. Тут же можна переглянути перелік спеціальностей, за якими готують в даному навчальному закладі.
Влаштувати собі «вечір роздумів» (або декілька), коли в спокої та тиші ви будете прислухатися до свого серця (і табелю успішності), щоб визначити, яка сфера діяльності вам близька.
Взяти до уваги сферу діяльності ваших батьків, родичів, друзів. У наш час на «тепленькі» місця роботодавці (особливо в державних установах) рідко відкривають вакансії, в основному набирають нових працівників за рекомендаціями співробітників організації.
Пожертвувавши кількома уроками, здійснити екскурсію, щоб на власні очі споглядати працю фахівця з цікавої для вас професії. Звичайно, не слід сподіватися, що вас пустять на завод з виробництва зброї, проте у редакції районної газети, швидше за все, приймуть з розпростертими обіймами (а потім ще й статтю напишуть про те, з якою відповідальністю молоде покоління підходить до вибору професії).
Зазвичай у квітні-травні ВНЗ проводять для абітурієнтів «дні відкритих дверей», так що слідкуйте за інформацією на сайтах університетів. Такі заходи дають потенційним студентам можливість познайомитися з майбутньою alma mater, поспілкуватися з бувалими студентами та просто побродити по факультетах і аудиторіях. До речі, стан будівлі факультету часто дуже багато може розповісти про його (тобто факультету) престижність: скло та плитка безмовно, але красномовно свідчать проти обшарпаних підлог і немитих вікон про першочерговість спрямування коштів, тобто про опіку невсипущого ректорату.
Визначившись з навчальним закладом і спеціальністю, почніть посилено займатися, щоб переможний шлях до оволодіння професійними навичками НЕ перегородили погано здані вступні іспити. Вибір професії - нелегке рішення, але це перший крок до того, щоб стати професіоналом у своїй справі. Тому, думайте, вирішуйте, вибирайте!

shkolazhizni.ru

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад