Тренди ринку праці в Україні - 2023

Тренди ринку праці в Україні - 2023

1. Роботодавці зі світлом, зв'язком і підтримкою. Компанії намагатимуться створювати для працівників відчуття «сильного плеча». Зокрема, закриватимуть базові потреби (світло, інтернет, тепло), чутимуть запити працівників. Люди залишатимуться лояльними до компаній, коли бачитимуть їх підтримку України та відчуватимуть турботу про себе і свою сім'ю.

2. Дисбаланс і можлива нестача кваліфікованих кандидатів. За даними Work.ua кількість вакансій у західних областях України становить зараз понад 90% до лютого 2022 року. У Києві, центральних і південних областях ринок праці відновився приблизно на третину. Багато фахівців виїхали з країни або поки що не бажають розглядати нові пропозиції через нестабільність. Якщо повернення спеціалістів з інших країн не відбудеться, може виникнути нестача кваліфікованих кадрів, за яких роботодавці змагатимуться.

3. Ризик і кар'єра не на часі. Зміна роботи під час війни - це додатковий психологічний і фінансовий стрес. Тому кар'єрні та зарплатні амбіції можуть бути відкладені до кращих часів.

4. Робота не по 8 годин, а на результат. Ракетні обстріли, вимкнення електроенергії, перебої зі зв'язком - усе це негативно впливає на бізнес. Але бізнес - це система, яка має працювати, незважаючи ні на що. Компанії забезпечуватимуть підтримку та захист співробітникам, які своєю чергою підтримуватимуть бізнес і шукатимуть можливості працювати, коли є можливість - рано вранці, ввечері чи у вихідні. Процес переходить на другий план, першочерговим стає результат.

5. Більше можливостей матимуть ті, хто готовий вчитися. Відбувається зміна рекрутингу: зі «знайти співробітника, який вже вміє» на «знайти співробітника, який має талант і готовність вчитися тому, що потрібно».

6. Емоційна стійкість як конкурентна перевага. Роботодавці почали звертати на емоційний стан кандидата значно більше уваги. Бути відкритим до змін і вміти швидко адаптуватися до ситуації, не втрачаючи ефективності, - важлива конкурентна перевага кандидата зараз і в майбутньому.

7. Скасування «чоловічих/жіночих» професій. У роботодавців зміниться ставлення до добору працівників з урахуванням статі. Вони вже розуміють, що професіоналізм не має гендеру, віку та будь-яких інших обмежень.

 

https://biz.ligazakon.net/news/216536_trendi-rinku-prats-v-ukran---2023

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад