Фріланс чи офіс: де працюється краще?

Фріланс чи офіс: де працюється краще?

Офісні працівники та затяті фрілансери – це як лижники та сноубордисти. Специфіка їх діяльності дуже схожа, але наявні в ній відмінності спонукають кожного з них відстоювати свою перевагу над іншим. Кому працюється краще, чи варто залишати офіс заради фрілансу та навпаки?

Плюси та мінуси роботи на фрілансі

Значною перевагою фрілансу є те, що ви самі собі обираєте роботу та замовників. Ви можете не працювати з роботодавцями, які вам не подобаються, можете брати декілька невеликих замовлень, які вам до душі. Ваш щомісячний дохід залежить лише від об’єму виконаних робіт. Завантаживши себе роботою, ви будете знати, що в результаті вас очікує гідна грошова винагорода, а не лише втомленість чи навіть професійне вигорання.

Фрілансерам не потрібно витрачати дорогоцінний час на дорогу до офісу із заторами, тиснявою у метро, душними маршрутками та іншими неприємними моментами. До того ж це значно економить кошти, що є неабияким плюсом. Економія проявляється і в тому, що каву ви варите самі, а не купуєте у кафе чи автоматі, по дорозі з роботи не витрачаєте гроші у продуктовому супермаркеті на все, що трапиться під очі, лише тому, що зайшли туди голодним, не долучаєтесь до зборів коштів на дні народження, весілля та родини у колег. Тобто весь ваш дохід є «чистим» і залишається у вас.

Не всі офіси в нашій країні відзначаються комфортом і сучасністю. Деколи хочеться скоріше чкурнути з ненависних стін і опинитись на своєму улюбленому дивані. Робота на фрілансі передбачає комфорт скрізь. Ви можете працювати і на тому самому улюбленому дивані, і за кухонним столом, і навіть створити своє власне затишне робоче місце.

До мінусів фрілансу, перш за все, можна віднести відсутність стабільності. Ваш дохід залежить від виконаної роботи, а її об’єми можуть відрізнятись кожного місяця. Також легко можна натрапити на недобросовісних замовників, які або зменшать домовлену винагороду, або взагалі не заплатять вам.

Для роботи за межами офісу потрібно бути дуже організованим, адже відсутність контролю і вільний графік багатьох спонукає відкладати справи на потім, зривати дедлайни і, як результат, ви отримуєте незадоволеного замовника, що більше не захоче мати з вами справу та не зможе порадити вас своїм колегам.

Фрілансери часто відчувають дефіцит у спілкуванні з однодумцями, адже розмови з колегами, корпоративні заходи, спільні обіди допомагають відпочити та наповнити своє життя різноманітністю.

Головне, коли ви фрілансер – ви сам собі господар. Тільки ви вирішуєте, коли почати працювати, коли відійти на обід, а коли взагалі перемістити своє робоче місце у затишний парк. Тільки ви вирішуєте, за яку роботу вам братись і коли ви хочете влаштувати вихідний. Але для того, щоб вашу працю цінували, а ви отримували гідну винагороду, потрібна чимала самоорганізованість і дисциплінованість.

Плюси та мінуси офісної роботи

Офісна робота спонукає багатьох фрілансерів покинути свої затишні домівки та годинами їхати в громадському транспорті задля восьмигодинного робочого дня. Основним плюсом роботи в офісі є стабільність. Ви знаєте, що кожного місяця отримаєте конкретну суму, виходячи з цього, плануєте свої витрати та заощадження. Роботодавець компенсує відпустку, лікарняний, вам нараховується трудовий стаж, у багатьох компаніях також є медичне страхування та можливість зі знижкою вивчати іноземні мови чи займатись у спортзалі.

Тільки ви можете визначити, що підходить саме вам на конкретному життєвому відрізку

Працюючи в офісі, ви завжди прибуваєте в оточенні своїх однодумців. Корпоративні заходи урізноманітнюють ваше дозвілля, а колеги допомагають залишатись в курсі останніх новин і деколи навіть стають вам друзями.

Офісним працівникам не потрібно думати, де шукати замовників і яким чином заробити гроші. Але вони змушені виконувати завдання керівництва та співпрацювати з тими клієнтами, яких їм нав’язують. Також до мінусів роботи в офісі можна віднести те, що часто атмосфера в колективі буде залежати від настрою керівника, і великі об’єми роботи не будуть преміюватись.

Негативним моментом роботи за межами своєї оселі є ранній підйом і дорога до офісу. Літом важко добиратись на роботу через спеку, а зимою – вставати, коли на вулиці ще ніч, і в таку ж темну пору повертатись з роботи. Часто потрібно дотримуватись дрес-коду, та й взагалі потрібно думати, що одягнути. До того ж, коли ви втомились, навряд чи у вас буде можливість закинути всі справи та прилягти на диванчику. Але робота в офісі – це цікавий досвід в житті, який повинен отримати кожний, адже деколи дуже важливо відчувати себе не вільною птахою, а просто частиною чогось великого.

У підсумку можна сказати, що фріланс – це не завжди свято, а офісна робота – не суцільна сірість і одноманітність. Скрізь є свої плюси та мінуси, і тільки ви можете визначити, що підходить саме вам на конкретному життєвому відрізку.

https://thepoint.rabota.ua/

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад