Вигорання – проблема співробітників 21 століття. Як її подолати

Вигорання – проблема співробітників 21 століття. Як її подолати

Світ змінюється, а значить і змінюється світ роботи. Наплив інформації і швидкість, з якою нам потрібно її обробляти та приймати рішення, вкрай висока.

Раніше компанії з цим боролися за допомогою sabbatical – оплачуваної або неоплачуваної, в залежності від політики компанії, тривалої відпустки зі збереженням робочого місця. Наприклад, в eBay кожні п'ять років співробітник міг взяти один додатковий місяць безперервної оплачуваної відпустки.

Але sabbatical досить дорога процедура для компанії і, на жаль, не завжди ефективна. Як правило, її дозволяють як мінімум через п'ять, а то й десять років роботи. А вигорання може наступити набагато раніше.

Кращі міжнародні компанії помітили проблему вигорання вже 10 років назад і активно пропагують серед своїх співробітників таку тему як mindfulness, або усвідомленість. А все тому, що навіть найкращий керівник не завжди здатний помітити ознаки вигорання на ранньому етапі.

Це може зробити тільки сама людина і, відповідно, вжити заходів, щоб не допустити розвитку цього процесу. Зараз компанії переорієнтуються на запобігання вигоранню, щоб співробітники розуміли, що це за стан, які у нього ознаки, як з цим працювати. Це про практики усвідомленості, про контроль абсентеїзму (відсутності на роботі з різних причин), про комфортні умови та правильний режим.

Небезпека вигорання

Цей стан небезпечний тим, що втрачається мотивація. Людина потрапляє в нехороший психологічний стан, коли не хочеться нічого не тільки на роботі, але й за її межами. Це щось, що дуже схоже на клінічну депресію. Згідно з дослідженнями, з цього стану самостійно «вирулити» досить важко.

Ознаки вигорання

Іноді перша ознака вигорання це зміна стилю робочої поведінки, причому в будь-який бік.

Навіть якщо людина, яка, за спостереженнями свого керівника, звикла розмірено працювати, але раптово починає демонструвати трудові подвиги, які їй не були властиві, це теж дзвіночок. Це знак того, що людина насильницьким шляхом використовує якийсь власний внутрішній ресурс, який не був їй властивий раніше, швидко вичерпається.

Також про початок процесу вигорання у співробітника говорить хвилеподібний стан в його настрої і мотивації.

Як запобігати?

Унікального рецепту, який підходити всім, немає. Це вкрай індивідуально та прямо пов'язане з психічним здоров'ям. Іноді людині важливо дати час попрацювати з собою і якось вийти з цього стану.

Деякі компанії активно пропонують підтримку психолога. Це те, у що важливо, щоб інвестувала не тільки компанія, але й сам співробітник. Інакше все всередині психологічно знецінюється.

Також, в залежності від ступеня і глибини процесу вигорання, це може бути відпустка або перехід на якийсь більш легший режим роботи. Але в цьому випадку повинні зійтися інтереси і компанії, і співробітника.

Співробітник і його керівник зобов'язані впевнитися, що обидва чітко та однаково сприймають очікування один від одного. Навіщо? Вигорання часто пов'язано з ілюзією співробітника про те, що він не справляється, хоча прямого зворотного зв'язку від керівника немає, і він, можна сказати, сам себе «з'їдає».

Керівник же, зі свого боку, повинен постійно давати зворотний зв'язок і коректно ставити завдання. Цей зворотний зв'язок повинен бути не тільки по результату, але і по ходу виконання завдань. При цьому необхідно всіляко підтримувати співробітника в момент виконання поставлених завдань. Ми всі живемо в реальному світі, тому, якщо трапляються перепрацювання через завали або форс-мажори на роботі, важливо розуміти, що це разова акція, і є час на відновлення.

Головна порада слухати себе й не запускати. Турбота про себе повинна бути частиною нормального режиму будь-якої людини.

Якщо говорити про керівника, важливо зрозуміти, що саме призвело до вигорання. Подумати, чи можна щось поміняти в практиці управління компанією, щоб цього не сталося з іншими.

https://biz.liga.net/

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад