Реформа енергоринку: в Україні різко подорожчають вода, продукти та метро

Реформа енергоринку: в Україні різко подорожчають вода, продукти та метро

 Вона була прийнята на засіданні уряду 5 червня 2019 року. Тоді КМУ затвердив другу свою постанову «Про затвердження порядку проведення електронних аукціонів з продажу електроенергії за двосторонніми договорами».

Усе це ув'язується з новим законом «Про ринок електричної енергії», який почне діяти з 1 липня 2019 року. Він покликаний зробити ринок електроенергії конкурентним. Однак запуск ринку електричної енергії, за прогнозом Кабміну, збільшить кінцевий тариф для побутових споживачів на 133%.

Як здешевити енергію

Щоб тимчасово захистити населення від такого різкого подорожчання, уряд вирішив покласти спеціальні обов'язки (ПСО) на учасників ринку:

  • на постачальників універсальних послуг: купувати електричну енергію на електронних аукціонах в обсягах не більше 80% від обсягів, необхідних побутовим споживачам;

  • на виробників електричної енергії: здійснювати продаж електричної енергії постачальникам універсальних послуг на електронних аукціонах певного обсягу електричної енергії необхідної для побутових споживачів. Як відбуватимуться аукціони поки невідомо, не готові it-рішення для них;

  • на оператора системи передачі: здійснювати компенсацію постачальникам універсальних послуг, в разі необхідності покриття дефіциту від покупки/продажу електричної енергії побутовим споживачам.

«Ціни на електричну енергію у більшості генеруючих підприємств значно вищі, ніж тариф для населення. І якби не ПСО, введення ринку спричинило б зростання тарифів для населення на 133%, що негативно вплинуло б на бюджет кожного українця і призвело б до ще більшого зростання боргів», – пояснив провідний експерт «Громадського аудиту» Тарас Галайда.

Почім світло

Зараз тариф на електроенергію для населення становить:

  • 0,90 грн. при обсязі до 100 кВт;

  • 1,68 грн. при обсязі понад 100 кВт.

  • середня ціна для населення – 1,0653 грн/кВт.

При цьому середня ціна продажу електроенергії в ДП «Енергоринок» за станом на травень 2019 становила 1,19 грн за кВт.

Середня ціна покупки електроенергії з ДП «Енергоринок» була на рівні 1,32 грн. за кВт.

Розцінки, за якими генеруючі підприємства продають електроенергію в «Енергоринок» на травень 2019 (за 1 кВт):

  • атомні електростанції – 0,58 грн;

  • теплові електростанції – 1,97 грн;

  • гідроелектростанції – 0,69 грн;

  • теплоцентралі – 1,82 грн;

  • гідроелектростанції (малі) – 3,80 грн;

  • вітряні електростанції – 3,25 грн;

  • сонячна енергія – 5,58 грн;

  • біомаса – 3,78 грн;

  • інші – 1,82 грн.

Що буде з тарифами на електрику

Введення нового ринку дозволить АЕС і ГЕС продавати електроенергію на аукціоні не по 0,58 грн і 0,69 грн, а за ринковою вартістю, що в декілька разів збільшить їхні доходи. А оскільки ці генеруючі підприємства перебувають держвласності, частина цього прибутку буде відраховуватися у вигляді дивідендів до бюджету, і за рахунок цього фінансового ресурсу уряд зможе компенсувати ПСО по населенню.

Слід зазначити, що тарифи для населення поки залишаться на колишньому рівні, але ПСО буде діяти не вічно, а лише до 31 грудня 2020 року. Але це не означає, що тарифи для населення будуть незмінними до кінця наступного 2020 року.

«Швидше за все, гранична ціна для населення буде збільшуватися поступово й до кінця 2020 року буде доведена до ринкової, після чого ПСО буде скасовано. Аналогічний алгоритм діє зараз по газу, його ціна поступово доводиться до ринкової, після чого знімаються обмеження», – говорить Галайда.

Удар по інших цінах

Разом з тим, ніяких обмежень по тарифу для промислових споживачів немає. Тому ціни для цієї категорії споживачів будуть рости, підтягуючи за собою вартість соціальних товарів і послуг.

«Для простого споживача майже нічого не зміниться, так як різниця в тарифі буде компенсуватися ПСО, які буде покладено на Енергоатом. А ось тим, хто займається виробництвом, потрібно готуватися до гіршого. Вартість електроенергії для промислового виробництва може вирости від 40%, що автоматично спричинить за собою зростання інших цін. Адже промислове виробництво – це і супермаркети, школи, лікарні, дитячі садочки та багато іншого, тому цілком резонно очікувати до 1 вересня стрибок цін на споживчий кошик», – розповів голова комітету ЖКГ, благоустрою, екології та охорони навколишнього середовища Громадської ради при КМДА Олег Попенко.

Ще простих споживачів очікує зростання тарифів на холодну воду до 25%, оскільки 65% складової в ціні – це електроенергія, кажуть експерти. Не так сильно, але подорожчати може й гаряча вода. Також зросте вартість проїзду в громадському транспорті на 1-1,5 грн: в метро, трамваях і тролейбусах.

«Галузь контролюється декількома гравцями, умовно конкуруючими між собою. При цьому одна або дві з них виробляють значну частину електроенергії, а поява нових продавців утруднена або неможлива. При цьому Енергоатом продає електроенергію за регульованим тарифом, а теплова генерація – майже вдвічі більше. Виходячи з цього, тепловий тариф буде формувати ринкову ціну», – розповів Попенко.

https://ubr.ua/

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад