Майбутнє поруч? Які перспективи пророкують профгалузям

Майбутнє поруч? Які перспективи пророкують профгалузям

Так, фахівці констатують: одна з найважливіших змін сьогодення – поширення автоматизації. Йдеться про ті види робіт, які можуть виконуватися програмно або механізовано з більшою продуктивністю та ефективністю. Наприклад, у сфері «Фінанси» прогнозується поступове зникнення таких спеціальностей, як бухгалтер або операціоніст – базові операції з аудиту та бухгалтерського обліку виконуватиме програмне забезпечення.
Проте, такі зміни відкриють можливості для розвитку творчості та оригінального мислення у тих питаннях, що стосуються фінансування великих або інноваційних проектів, розробки інструментів пенсійного накопичення, страхування ризиків тощо. Остання спеціалізація вже користується попитом. Перспективним напрямком розвитку галузі «Фінанси» вважаються альтернативні валютні системи – криптовалюта (наприклад, біткойн). Так, є приклад, коли роботодавці очікують від аналітиків цінних паперів проведення аналізу портфелів/ринку цінних паперів, тенденцій та вивчення нових ринків, у тому числі криптовалют.
Все частіше йдеться про широке використання нових «розумних» матеріалів та технологій. У сфері «Будівництво» це може викликати появу такої спеціальності, як проектувальник інфраструктури «розумного» будинку – фахівця, який займатиметься інтелектуальними системами управління домашніх господарств. Вже зараз є вакансії для інженерів «розумних» будинків, менеджерів-інсталяторів. А от типові завдання, цілком можливо, будуть вирішуватись автоматично та за допомогою 3D-друку. Наприклад, професор Університету Південної Каліфорнії створив метод, який дасть змогу «роздруковувати» з бетону цілі будинки та ідеально підійде для екстреного будівництва або для будівництва бюджетного житла. Звичайно, що поширення таких технологій створить нові спеціальності, а у вакансіях для інженерів-конструкторів вже можна знайти вимогу наявності досвіду підготовки пластикових виробів до друку на 3D-принтерах.
«Розумні» технології використовуватимуться й у сфері «Транспорт». Так, до комп’ютерів переходить управління логістикою, починають застосовувати адаптивне дорожнє покриття, полегшені надміцні конструкції та високотехнологічні обшивки автомобілів, а на дорогах пророкують появу безпілотних автомобілів. Та й загалом, в умовах зростання мобільності людства можна очікувати збільшення ролі транспортної галузі. Аналізуючи базу вакансій за 2017 і 2018 роки, ми можемо констатувати: попит на відповідних спеціалістів поступово зростає.
Значення IT-спеціалістів, які й наразі є одними з найбільш затребуваних фахівців, із часом усе більше посилюватиметься. Зокрема, зі зростанням обсягу інформації та поширенням значення «великих даних» (Big data) зростатиме й потреба в нових системах безпеки та захисті даних, каналів передачі інформації, боротьбі з організованою кіберзлочинністю і кібертероризмом. Вже з’являються вакансії для спеціалістів з кібербезпеки, в обов’язки яких входить: пошук вразливостей в корпоративних автоматизованих системах, інфраструктурному ландшафті й розробці технічних вимог щодо їх усунення, пошук логічних помилок в ПЗ і можливих шахрайських схем, проведення періодичного аудиту безпеки корпоративних автоматизованих систем і інфраструктури, моніторинг, аудит і оцінка організації безпеки в корпоративних автоматизованих системах, розслідування інцидентів інформаційної безпеки. Пророкують й збільшення кількості ґаджетів у нашому повсякденному житті і програмного забезпечення, на яке можуть впливати користувачі, через десять років мешканці міст матимуть щонайменше 5-6 пристроїв.
Зі збільшенням тривалості життя збільшиться потреба у спеціалістах медичного фаху та підвищиться увага до захворювань, пов’язаних з віком людини, підтримання здорового способу життя та моніторингу здоров'я людини. Кажуть, що медицина майбутнього – це надточна діагностика стану здоров'я протягом усього життя та можливість спрогнозувати свої захворювання та захворювання нащадків. Вже зараз в Україні є певний попит на молекулярних біологів та лікарів-консультантів, які володіють знаннями з геноміки та клітинних технологій та можуть здійснювати широку діагностику всього організму людини (від сканування крові до генетичного паспорта).
Говорячи ж про якості та навички пошукачів, варто зазначити, що все більше професій будуть пов'язані зі спільною діяльністю в групах. А отже, вміння працювати в команді стане обов’язковою вимогою для більшості галузей. Поглиблення глобалізації стимулюватиме вміння працювати в багатомовних компаніях – володіти іноземними мовами та міжнародними професійними та міждисциплінарними термінами. Паралельно з тим здатність швидко опановувати інформацію стає одним з ключових викликів цифрового світу. Це обумовить популярність інструментів навчання із застосуванням ІТ та педагогів, які вмітимуть індивідуалізувати навчання та створюватимуть індивідуальні навчальні програми. Попит на репетиторів, які здійснюють персоналізоване навчання, вже досить великий, і ця тенденція буде посилюватись.
https://khmelnitsky.hh.ua/

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад