Цiлий свiт для освiти

Цiлий свiт для освiти

Одразу ж постає питання, куди відправитись: в Америку, Європу чи Азію?
Американська МBА – це класична програма full-time, розрахована на два роки. В американських «вишах» збалансовані загальноосвітній компонент, фахові предмети та предмети за вибором, що дозволяє отримати саме ту підготовку, яка потрібна студенту. Наприклад, окрім обов’язкових курсів з маркетингу, менеджменту та фінансів, за бажанням можна взяти курси з інжинірингу, біології, музики, дизайну, інформаційних технологій тощо.

Європейські бізнес-школи пропонують інтернаціональні програми. Тим, хто планує кар’єру в мультинаціональних корпораціях, варто задуматися саме про європейську програму MBA, оскільки такий багатий міжнародний досвід навряд чи можна отримати в американських школах, які більше «заточені» на підготовку кадрів для свого ринку.

Програми MBA в Європі, як правило, коротші (один рік, на відміну від американських двох), а отже, дешевші. Тон в європейській бізнес-освіті задає Велика Британія. В останньому рейтингу «The Financial Times» британські школи згадуються 14 разів зі ста, а London Business School протягом вже багатьох років входить до п’ятірки кращих шкіл світу.

Азійський регіон, який ще донедавна мало хто сприймав як потенційний майданчик для навчання, наразі може сміливо скласти конкуренцію класичним старим бізнес-школам. Основною перешкодою для іноземних студентів традиційно був мовний бар’єр, але зараз у більшості закладів практикується навчання англійською мовою. Зміст програм МВА в Азії багато в чому ідентичний змісту традиційних американських програм, але акцент робиться на обчислювальному аналізі, статистиці, фінансах, бухгалтерському обліку, а також стратегічному управлінні.

Зростання популярності бізнес-навчання в Азії пояснюється тим, що у сучасному світі географічні межі бізнес-освіти стають все менш очевидними, а зміст навчання глобалізується так само, як і світова економіка. Окрім того, місцеві та іноземні роботодавці вимагають від топ-менеджерів більшого професіоналізму і направляють їх на програми MBA. Причому, якщо раніше вибір робився між американськими і європейськими школами, то тепер затребуваними виявилися й азійські навчальні заклади. Вважається, що їхня незаперечна перевага — здатність дати слухачам знання з економіки ринків, що розвиваються.

Ще однією перевагою азійських навчальних програм є відчутно нижча вартість порівняно з американськими та європейськими конкурентами відповідного рівня.

Проте абсолютним лідером за концентрацією «топових» бізнес-шкіл залишається Америка. Навчальні заклади США займають половину позицій (50 зі 100) найавторитетнішого рейтингу програм МВА від «The Financial Times». Ось п’ятірка «вишів», які вважаються лідерами у своїй галузі.

Стенфордська вища школа бізнесу

Розташування: м. Стенфорд, США.  Вартість навчання: від $100 тис.

Зараз пропонує навчання за класичною дворічною програмою MBA, а також річну магістерську програму з менеджменту. Крім того, існує аспірантура, де бізнес вивчають з наукової точки зору. Успішне завершення такої програми і захист дисертації дозволяють отримати ступінь PhD.

Усі студенти бізнес-школи, незалежно від громадянства, мають право подати заявку на отримання стипендії. Стипендії можуть виділятися самим навчальним закладом, а також зовнішніми організаціями. Існує можливість взяти освітній кредит.

Гарвардська школа бізнесу

Розташування: м. Бостон, США. Вартість навчання: від $100 тис.

Зараз це одна з найвідоміших і найпрестижніших бізнес-шкіл світу. Близько 20% керівних позицій у компаніях зі списку «Fortune 500» обіймають випускники Гарвардської бізнес-школи.

Навчання орієнтоване на практику, міжнародний бізнес, підприємництво та інновації. У бізнес-школі можна пройти короткострокові курси з різних аспектів бізнесу (підприємництво, лідерство, фінанси, маркетинг тощо) без отримання ступеня.

INSEAD

Розташування: Франція, Сінгапур, ОАЕ. Вартість навчання: від $80 тис.

Європейська бізнес-школа з кампусами в Європі (м. Фонтенбло, Франція), Азії (Сінгапур) і на Близькому Сході (м. Абу-Дабі, ОАЕ). Пропонує студентам стаціонарну MBA-програму, Executive MBA — програму для професіоналів з досвідом, магістерську програму з фінансів, PhD-програму з менеджменту та ще низку вузькопрофільних курсів.

MBA-програма INSEAD посідала перше місце в глобальному рейтингу бізнес-шкіл за версією «The Financial Times» у 2016 р. та 2017 р., але цьогоріч школа поступилась першістю Стенфордській вищій школі бізнесу.

Лондонська школа бізнесу (LBS)

Розташування: м. Лондон, Велика Британія. Вартість навчання: близько £78 тис.

Школа пропонує навчання за програмою MBA, а також докторські та багато інших профільних програм підвищення й отримання кваліфікаційного рівня.

LBS має славу навчального закладу, куди дуже складно вступити. На відміну від багатьох інших бізнес-шкіл, у Лондонській школі бізнесу встановлений мінімум за результатами тестів, необхідних для вступу. Крім того, дуже велике значення має професійний досвід. Бізнес-школа орієнтована на глобальний бізнес, тому вітає серед своїх студентів представників різних країн і культур.

CEIBS

Розташування: м. Шанхай, Китай. Вартість навчання: від $64 тис.

Провідна бізнес-школа Китаю і визнана на світовому рівні. Зараз тут пропонуються передові програми MBA, MBA зі спеціалізацією у фінансах, виконавчі програми Global EMBA, PhD і низка інших бізнес-курсів.

Унікальність та інноваційність програм CEIBS полягає у поєднанні китайської та західної систем бізнес-освіти. Ця ключова перевага дозволяє випускникам вести успішний бізнес як в Європі, так і в Азії.

Обов’язковими вимогами для вступу до всіх перерахованих вище навчальних закладів є диплом бакалавра, свідоцтво про проходження тестів GMAT або GRE та тестів з англійської мови (TOEFL, IELTS або iBT). Ще однією вимогою є досвід роботи на тій чи іншій посаді, але термін та інші деталі встановлюються індивідуально кожною школою.
https://www.business.ua

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад