Кандидати 45+: хто вони і яку роботу шукають

Кандидати 45+: хто вони і яку роботу шукають

 

Але ситуація все ж дещо змінилася, законодавство стало лояльніше до працевлаштування кандидатів у віці «за 10 років до пенсії», і результат не забарився – вже зараз кожен десятий претендент – старший 45 років. Ми вирішили з'ясувати, який досвід є у таких претендентів і яку роботу вони шукають.

Портрет здобувача

У базі зрілих здобувачів переважають чоловіки – 59% проти 41% «жіночих» резюме.

Оскільки велика частина зрілих здобувачів народилися в той час, коли вища освіта була необхідна, не варто дивуватися тому, що 71% претендентів мають дипломи про вищу освіту. Ще у 18% – середньо-спеціальну освіту.

Тільки 13% зрілих претендентів не мають досвіду роботи. Це або фахівці, у яких немає офіційного досвіду роботи (підприємці, неофіційний підробіток тощо), або ті, хто був зайнятий домашнім господарством або доглядом за дітьми, хворими родичами тощо. Зате у 67% кандидатів досвід більше 5 років – хоча, ймовірно, ця цифра набагато більша. Втім, навіть у великих цифр є свої мінуси, наприклад, якщо цей досвід вже не відповідає потребам ринку.

Затребувані спеціальності

Утім навіть довгий досвід не означає високу кар'єрну позицію. Переважна більшість зрілих кандидатів готові розглядати роботу рівня спеціаліста (57%) або робочі спеціальності (24%). Усього 10% кандидатів готові розглядати керівні посади.

Найбільш активні зрілі кандидати виробничої сфери (фахівці з управління виробництвом, інженери-електрики інженери-будівельники), водії-кур'єри (водії, завгоспи) і представники робочих спеціальностей.

 

Що стосується професійних сфер, куди вікові здобувачі особливо не прагнуть, то це страхування, нерухомість, аудит і туризм. Морські спеціальності, дизайн, PR – їм теж не близькі.

Що стосується конкретних професій, то найбільшу кількість оновлених резюме серед водіїв – понад 4 000 резюме за рік. Друге-третє місця з рівною кількістю резюме – 2 510 – розділяють охоронці й персонал для дому (обрізальники, шліфувальники, доморобітниці, екскаваторники тощо).

Експертний прогноз

Отже, здобувачі 45+ втрачають з віком активність. Навпаки, вони охочіше залучають Інтернет-ресурси для пошуків роботи, тверезо оцінюють власні можливості й не поспішають у крісла керівників. Залишилося, щоб українські роботодавці прийняли як даність непорушний факт – кількість молодих фахівців з року в рік буде скорочуватися. І для компаній найбільшим викликом стане працевлаштування кандидатів у віці навіть не 45+, а 60+.

У Мінсоцполітики зазначають, що Україна входить в 30 найбільш «старих» країн світу з часткою людей у віці 60 років і старше: в 2015 році вона становила 21,8%, а частка людей у віці 65 років і старше – 15,5% від загальної чисельності населення.

Згідно з національним демографічним прогнозом, до 2025 року частка людей у віці понад 60 років становитиме 25% від загальної кількості населення. Тому або роботодавці будуть продовжувати за будь-яку ціну рекрутувати молодь, або почнуть шукати підходи до кандидатів за 45. В іншому випадку цю частину ринку праці охоче перехоплять європейські роботодавці – населення багатьох країн Європи теж старіє, а умови роботи значно покращилися, порівняно можуть запропонувати українські компанії. Як мінімум – за рівнем зарплати й по спектру пропозицій для здобувачів у віці.

https://thepoint.rabota.ua/

 

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад