Який дохід приносить українським співробітникам підробіток: результати опитування

Який дохід приносить українським співробітникам підробіток: результати опитування

Майже шістсот респондентів пройшли опитування і розповіли, як часто й чому вони підробляють. У більшої половини опитаних є підробіток, причому для кожного десятого він є основним заробітком. Ще 38% знаходяться в пошуках підробітку, і тільки 8% зазначили, що підробіток їм нецікавий у принципі.

Тільки чверті опитаних вдається поєднувати декілька посад у різних компаніях. Переважна більшість підробляє у вільний час – 63% відзначили, що беруть роботу на фрілансі. Ще 4% мають додатковий дохід від здачі житла в оренду. Решта, наприклад, продають свої вироби, урожай, займаються репетиторством, пишуть курсові на замовлення або підробляють охоронцями.

Різноробочим підробляє тільки кожен десятий, більше половини (56%) «продають» свої навички як фахівця. Зате кожному четвертому вдалося вдало монетизувати своє хобі.

Для 62% опитаних стан «в підробітку» є постійним, кожен третій підробляє періодично, і тільки 7% готові піти на підробіток, якщо не вистачає грошей.

Можливо, саме тому третина опитаних віддає підробітку більше 10 годин на тиждень, кожен четвертий приділяє цьому близько 5-10 годин в тиждень і майже стільки ж – менше 5 годин. Для кожного шостого підробіток – явище нерегулярне, тому і тимчасові витрати – параметр непередбачуваний.

Що стосується «легалізації» підробітку, майже половина учасників опитування приховують наявність підробітків – навмисно або просто замовчують, бо нікого це не турбує. Тільки 35% вважають, що наявність підробітку – цікава для їх роботодавця інформація. Тут перетинаються бажання показати роботодавцю, як мало він платить і побоювання, що якщо він дізнається про підробіток, то варто чекати збільшення навантаження за такий самий оклад.

Втім, підробіток не «годує» респондентів – майже половина визнають, що сума додаткового заробітку становить до 30% їх зарплати на основному місці роботи, ще 19% заробляють 30-50% основної зарплати. Кожен десятий має право похвалитися, що приробіток більше половини його зарплати. І тільки 9,3% щасливчиків зізналися, що підробіток для них просто «золотий» – більше зарплати на основній роботі.

Загалом, підробіток продовжує бути актуальним. Люди, які «втягуються» в підробітки, займаються цим постійно й приділяють додатковим роботам більше десяти годин на тиждень. За свою працю учасники нашого опитування отримують 30-50% основного окладу, тому розбагатіти на підробітках вдається кожному десятому.

 

https://thepoint.rabota.ua/

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад