Фірми-шахраї масово відправляють українців на неіснуючу роботу

Фірми-шахраї масово відправляють українців на неіснуючу роботу

Нові горизонти

Потенційних емігрантів і заробітчан на пошуки кращої долі штовхають відсутність гідної роботи (в тому числі зарплати) будинку і більш комфортні умови життя за кордоном. А також перспектива гідного майбутнього для своїх дітей.

"Потрібно розглядати виїзд за кордон як просування по кар'єрних сходах. Немає нічого дивного в тому, що громадяни, які живуть у відкритому світі, шукають собі кращі умови для життя і роботи", - розповів президент Всеукраїнської асоціації компаній з міжнародного працевлаштування Василь Воскобойник.

За його словами, за 20 років кількість економічно активних громадян, які виїхали за кордон, зросла з 7% д 15%. І еміграція продовжує зростати. Наприклад, з 2014 року загальна кількість виданих польських віз українцям щорічно збільшується на 30%.

У першому півріччі 2016- го польські повітові управління праці зареєстрували рекордну кількість заявок роботодавців на працевлаштування іноземців - 634,2 тис. У порівнянні з аналогічним періодом 2015 року це більше на 50%. Причому, найбільша кількість заявок (понад 614 тис.) Було виписано для громадян України.


Кар'єрна географія

Варто відзначити, що за останні кілька років географія трудової міграції суттєво змінилася. Якщо в 2011 році на роботу в РФ їхало приблизно 18% заробітчан, то в 2016 році їх частка скоротилася до 12%. Міграція в Польщу, навпаки, за останні десять років зросла з 7% до 30%. Перше місце за привабливістю для українських працівників разом з Польщею поділяє Німеччина (частка 30%). На третьому місці Італія (19%).

Зокрема, за сім місяців 2016 року середня зарплата в польських вакансії зросла лише на 14% (з 16,3 тис. Грн. До 18,6 тис. Грн). У Німеччині - на 16% (з 30,6 тис. Грн до 35,5 тис. Грн).

"Найменший інтерес проявляють представники Харківської, Донецької та Луганської областей. Зокрема, в візових центрах Львова та Житомира здобувачів виявилося вдвічі більше, ніж в Харкові", - говорить Олексій Антипович.

За словами Василя Воскобойника, затребувані за кордоном переважно представники робочих спеціальностей, однак потрібні також висококваліфіковані кадри.

"Наші люди не знають мови, що так необхідно при працевлаштуванні на висококваліфіковані позиції", - сказав президент Всеукраїнської асоціації компаній з міжнародного працевлаштування.

"Змінюється спектр вакансій. Замість IT-спеціалістів у Німеччину більше потрібні будівельники, каменярі штукатури, маляри, кухарі, доглядальниці. Тобто, звуть на прості роботи навіть без досвіду роботи", - зазначила Пашкіна.

За її словами, всі, хто може працювати віддалено тепер не заморочуються з виїздом, а зароблені за кордоном гроші краще витрачати будинку.

Правда, знайти жадану вакансію і влаштуватися на роботу не так просто.


Робота для шахраїв

За оцінками Василя Воскобойника, 90% компаній, що спеціалізуються на працевлаштуванні за кордоном, надають неякісні послуги, а то і зовсім є шахраями.

"На жаль, навіть на українські вакансії з явно завищеними зарплатами наші співвітчизники охоче ведуться. Тому не дивно, що на закордонні заявки вони реагують точно так же", - розповіла Тетяна Пашкіна.

При працевлаштуванні за кордон є три чітких маркера, що вказують, що перед вами шахраї, з якими краще не мати справи.
Перший - відкривати не робочу, а туристичну або будь-яку іншу візу.

"Якщо у вас немає робочої візи, значить, це нелегальна робота з усіма витікаючими наслідками: безправ'ям, обманом, відсутністю соціальних гарантій", - говорить експерт.

Другий - вашою кваліфікацією не цікавляться або майже не цікавляться, зате пропонують дуже високу зарплату: 2-3 тисячі євро і вище. Ніхто не буде платити трудовому мігранту, як місцевому фахівцеві.
І третій: шахраї не називають компанію, яка пропонує працевлаштування.

"Завжди вимагайте можливості зв'язатися з працедавцем, щоб він підтвердив повноваження посередника. Недобросовісні посередники заманюють простотою оформлення та щедрістю пропозиції. Вони пропонують просто дати грошей, сісти в автобус і ні про що не думати. Для багатьох це привабливіше, ніж проконтролювати, куди і на яку роботу їх везуть насправді ", - повідомив Сергій Марченко.

Василь Воскобойник додає, що в Україні офіційно зареєстровано 946 ліцензованих компаній (на серпень 2016 року). При цьому пошук в інтернеті за запитом "робота за кордоном" видає 770 тис. Посилань.

"Якщо навіть припустити, що 95% з них - це" інформаційний шум ", то залишиться 38,5 тисяч унікальних пропозицій від суб'єктів господарювання. Проти ліцензованих 946", - дивується експерт.

За словами, Василя Воскобойника, щоб не попастися на вудку шахраїв, треба звернути увагу на такі нюанси: наявність ліцензії Мінсоцполітики на посередницьку діяльність у сфері працевлаштування за кордоном; наявність договору між посередником і безпосереднім роботодавцем; можливість підписання договору між претендентом і агентством; можливість оплати послуг на розрахунковий рахунок компанії або отримання прибуткового касового чека.

"90% претендентів розуміють необхідність підписання договору, але тільки 41% вважає важливим можливість оплати по безналу або отримання чека", - говорить експерт.

http://ubr.ua

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад