Економісти: як довго буде падати долар і що з ним буде до осені

Економісти: як довго буде падати долар і що з ним буде до осені

Курс хороший, але грошей немає

Експерт зазначив, що офіційний курс долара вже не один тиждень вище, ніж ринковий курс в обмінниках.

"Тобто сам Нацбанк не вірить, що така ідилія триватиме довго. НБУ зараз методично викуповує долар. Тому слідуючи правилу поводитися як лідер ринку, купуй. Якщо, звичайно, у вас є вільна гривня", - зауважив Найман.

Відсутність вільної гривні у більшої частини населення, на думку експерта, саме і є головною причиною стабільності обмінного курсу.

"У населення немає гривні, щоб купити закордонні тури, люди відпочивають в Україні", - сказав він.

У свою чергу фінансовий експерт, керівник проекту "Шлях до успіху" Андрій Блінов вважає, що падіння попиту на валюту з боку населення, в тому числі і зворотній процес - витрачання валютних "заначок", це не більше, ніж 10% впливу на курс.

"Зміцнення обмінного курсу спостерігається з березня. Тому що з лютого по травень на світових ринках спостерігалося зростання цін на традиційні товари українського експорту", - пояснив він.

Наприклад, ціни на метал зросли на 40-60%, продукти хімічної промисловості - понад 20%. Деяке поліпшення спостерігалося на ринках аграрної продукції.

В результаті сальдо поточного рахунку виявилося в квітні і травні позитивним ($ 274 млн і $ 403 млн відповідно), тобто грошей в країну прийшло більше, ніж пішло.

"Я не виключаю, що цей тренд триватиме в червні і липні (поки статистика доступна за п'ять місяців 2016 року), що сприятиме зміцненню курсу", - вважає Андрій Блінов.

Курс - 27 грн / $

Курсова стабільність, за прогнозами експертів, триватиме до осені.

"Всі готуються до осінньої турбулентності. Оскільки висока ймовірність позачергових парламентських виборів. З одного боку, учасники передвиборної гонки можуть завести в країну до $ 1 млрд. З іншого - збереження політичної невизначеності погано для залучення іноземних інвестицій", - вважає Ерік Найман.

За його словами, політична невизначеність також не гарантує, що Україна отримає черговий транш від МВФ в розмірі $ 1 млрд.

Андрій Блінов нагадує, що в цьому році очікується мінімальне зростання економіки і за підсумками року воно не перевищить 1%. До того ж восени доведеться знову купувати багато палива для нормального проходження опалювального сезону.
"Тільки на газ за нинішньою ціною в $ 180 за тисячу кубометрів доведеться витратити близько $ 1,5 млрд", - говорить Блінов.

Без кредитів МВФ та інших міжнародних фінансових організацій це створює ризики для нарощування дефіциту бюджету, який може скласти близько $ 2 млрд.

Тому можливі два варіанти впливу економіки на курс.

"Оптимістичний сценарій передбачає за підсумками року курс 27 грн / $, а без кредиту МВФ курс може просісти до 30 грн / $", - вважає Блінов.

Ерік Найман вважає, що великої девальвації чекати не варто.

"Базовий прогноз 27 грн / $ на кінець цього року я зберігаю. Це всього лише на 10% вище, ніж зараз. Така впевненість обумовлена ​​тим, що НБУ зберігає валютні обмеження і проводить досить зважену монетарну політику -  немає сильної емісії гривні", - зазначив він.

Втім, експерт також побоюється збільшення бюджетного дефіциту. Тому що країна знаходиться в економічній рецесії, зростання ВВП коливається біля нульової позначки, а планові показники бюджету розраховувалися, виходячи з росту економіки.

"Номінальний ВВП буде на 100-150 млрд грн нижче запланованого показника. Це, в свою чергу, призведе до недобору до бюджету 40-45 млрд грн. А значить ці гроші доведеться додрукувати. Але це вже історія грудня", - зауважив Найман.

http://ubr.ua

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад