Новий Трудовий кодекс України-2016: які зміни нам приготували

Новий Трудовий кодекс України-2016: які зміни нам приготували

У квітні депутати збираються остаточно ухвалити Трудовий кодекс. Про це повідомив міністр соцполітики Павло Розенко.

Зараз у проголосований у першому читанні проект вносять зміни. Зокрема, в кодексі може з'явитися традиційна для спекотних країн сієста, стандартна відпустка збільшиться, а роботодавцям доведеться письмово пояснювати, чому вони не взяли в штат того чи іншого кандидата.

Українців привчать до сієсти

Сьогодні Україна живе за застарілим КЗпПУ від 1971 року. Затвердити новий звід правил для роботодавців і найманих працівників намагаються вже давно, але крапку все ж сподіваються поставити в квітні.

Зараз в Мінсоцполітики засідає робоча група, яка розглядає поправки і пропозиції до проекту Трудового кодексу. Зокрема, в 155-ту статтю кодексу хочуть внести поправку, яка дозволить працівникам робити перерву на спеку. Іншими словами, вводиться традиційна для Південної Європи сієста, коли всі закриваються на перерву з 14 до 16-17 години. Також пропонують збільшити відпустку для українців до 28 днів (зараз 24 дні).

Випробний термін для багатьох професій скоротять до одного місяця замість діючих трьох. До того ж у документі прописують право співробітників відмовитися від виконання своїх обов'язків, якщо їм не платять зарплату у встановлені терміни або виплачують її не в повному обсязі.

Додадуть головного болю і роботодавцям тепер вони не можуть просто відмовляти кандидату в прийомі на роботу, а повинні письмово обґрунтовувати свою відмову. Причому цей документ можна буде використовувати в суді. Також представники Мінсоцполітики встали на сторону працівників і внесли правку, яка забороняє звільняти матерів, у яких є діти до шести років (зараз до трьох років). Крім того хочуть заборонити звільняти одиноких матерів і навіть батьків.

Щоправда, є і не дуже приємні звістки для співробітників не можна буде чотири місяці просидіти на лікарняному, ніяк не даючи про себе знати, а тільки два.

За що можуть звільнити за новим Трудовим кодексом?

Революційні ж речі, за які проголосувала Рада в першому читанні, залишаються. Наприклад, якщо зараз втратити робоче місце можна лише через пиятику, прогули або розкрадання, то за новим кодексом вказати на двері можуть через розголошення службової таємниці, порушення техніки безпеки і ухилення від медогляду або щеплень.

Вводиться поняття «робота на дому», і вона має оплачуватися так саме, як і робота в офісі, а за невчасно виплачену зарплату роботодавці змушені будуть платити пеню (розміри поки не уточнюють).

Що думають роботодавці?

До новинок кодексу експерти ставляться по-різному. Щодо сієсти, то, наприклад, глава профспілок будівельників Василь Андрєєв каже, що це питання назріло давно.

«Зараз прописані правила тільки для роботи під час морозів. А ось щодо спеки такого немає, хіба що працівникам гарячих цехів наказано видавати воду для відновлення балансу в організмі. А для працівників в інших галузях у спекотну погоду нічого немає. Щоправда, добре було б, щоб співробітники вирішували питання сієсти зі своїми профспілками», наголосив пан Андрєєв.

За його словами, робити перерву на три години теж складно, в такому випадку починати робочий день доведеться о 5 ранку або закінчувати пізно. Можливий варіант, коли люди в спеку зможуть періодично виходити в охолоджені приміщення.

Заступник голови Федерації профспілок Сергій Кондрюк каже, що збільшення відпустки до 28 днів це вимога Європи, тому роботодавцям довелося змиритися. А ось правка про письмову відмову у працевлаштуванні кандидата не що інше, як боротьба з дискримінацією.

«Адже можуть відмовити через расову приналежність, релігію, за політичними поглядами, через вік, каже пан Кондрюк. Але зрозуміло, що навіть нерозумний роботодавець не напише, що не взяв на роботу через те, що політичні погляди не зійшлися. Найімовірніше, ця норма не працюватиме, але послужить випереджувальним ударом для роботодавців. Адже якщо слюсар шостого розряду подасть у суд і доведе, що на підприємстві працюють фахівці не вище третього розряду, то його доведеться прийняти на роботу».

Спеціаліст із підбору персоналу Тетяна Пашкіна вважає, що письмова відмова це правильно: «Ця норма захистить кандидата від дискримінації за віком, статтю тощо. Тому кадровикам доведеться поламати голову над формулюваннями. Але у великих компаніях досить багато посадових інструкцій, наказів, які чітко регламентують вимоги до співробітника. І якщо кандидат на співбесіді себе не проявив, то завжди можна написати, що він не був наполегливим або не виявив командний дух. І підкріпити це документами. А ось в фірмах, де до паперової кадрової роботи ставилися абияк, доведеться скрутно».

Сперечаються через звільнення та оплати

Інші норми викликають суперечки. «Уявіть, ви летите в літаку або їдете в метро, де пілот або машиніст не отримує зарплату. А значить, цей працівник не може погашати кредит, сплачувати за навчання дитини або просто він голодний, роздратований. У такому стані людей взагалі потрібно усувати від роботи, а не вимагати виконання обов'язків. Звісно, потрібно карати роботодавців пенею за те, що вони не платять зарплату вчасно», вказує Сергій Кондрюк.

Самі роботодавці з таким формулюванням не згодні. «Зараз потрібно ще подякувати будь-якому бізнесмену, який не звільняє людей, а намагається хоч і з запізненням, але виплачувати зарплату. А вони хочуть гайки закрутити. І чого доб'ються просто фірми будуть скорочувати працівників, щоб вижити. Я особисто так і зроблю», каже власник однієї мережі столичних ресторанів.

Запитання викликають і норми про захист матерів із дітьми до шести років. З одного боку, це серйозний захист для батьків, особливо зараз, під час кризи. «Але є мами відмінні працівниці, а їх просто намагаються вижити. Зрозуміло, в такому випадку закон їх захистить. Але є й такі, хто не справляється зі своїми обов'язками, просто сів на шию і ноги звісив. Від них страждають колеги, та й самі роботодавці. І що з ними робити? Потрібен нехай громіздкий, але механізм щодо звільнення таких співробітників атестаційна комісія, експертна рада, профспілки», вважає пані Пашкіна.

http://vesti-ukr.com/

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад