Українки з маленькими дітьми часто зазнають дискримінації на роботі

Жінки з маленькими дітьми або вагітні часто зазнають утисків на роботі. Роботодавці, порушуючи їх права, намагаються звільняти та не брати на роботу українок з маленькими дітьми. Про це кореспондентові Gazeta.ua розповіла Марина Легенька, юрист міжнародного жіночого центру "Ла Страда Україна".

Киянка Ірина Сергієнко працювала керівником юридичної фірми. Після того, як жінка повернулась з декрету, керівництво зажадало її звільнення.

"Мене і мою колегу, яка сама виховує дитину, закрили у кабінеті і поставили перед фактом, щоб ми писали заяву про звільнення за власним бажанням. У нас не було ніякого виходу, як викликати міліцію. Згодом я подала до суду і вже останніх два роки суджуся з ними. Звільнити мене їм не вдалося", - розповіла Ірина Сергієнко.

Марина Легенька, юрист міжнародного жіночого центру "Ла Страда Україна", розповідає, що сьогодні жінки не знають своїх прав і бояться їх захищати.

"Дискримінація стосовно вагітних жінок, або жінок, які знаходяться у декретній відпустці, передбачена трудовим кодексом і суворо заборонена. Але на практиці, на жаль, ми маємо абсолютно іншу ситуацію. Маємо упереджене ставлення до органів державної влади та до судової влади у цьому питанні. Жінки розуміючи, що зазнали дискримінації, достатньо часто зневірившись у цій системі бояться захищати якимось чином свої права. Особливо, що стосується жінок, які мають маленьких дітей, або вагітні", - розповіла Марина Легенька.

За словами експерта, українки часто звертаються до жіночого центру "Ла Страда Україна" за допомогою у захисті свої прав. Проте більшість жінок не хоче судитися.

"Жінки, які мають займатися дитиною, не хочуть займатися судовими процесами, бо вважають, що це марно і займе багато часу. У нас запитують, як домовитись, щоб все було швидко, жінку не звільнили з роботи і вона отримала якісь певні кошти", - розповіла адвокат.

Експерт додала, що 70-80% жінок отримують зарплату меншу за чоловіків.

"Жінки працюють у надзвичайно важливих соціальних професіях, які мають дуже низьку заробітну плату. Наприклад, вчителі, вихователі у дитячих садочках. Це надзвичайно важливі професії, але ми самі знаємо, як вони оплачуються. Саме в цих професіях 90% працюють жінки", - розповіла Марина Легенька


http://gazeta.ua/

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад