Більшість українських компаній не навчають своїх співробітників

"Вчитися, вчитися та ще раз вчитися"... Чи надають роботодавці таку можливість своїм співробітникам? І якщо так, наскільки співробітники задоволені якістю пропонованого навчання? Про це - нове дослідження від порталу rabota.ua та видавництва HRD.

Більш ніж у половині українських компаній, в яких працюють респонденти (53%), відсутні системи навчання співробітників.

Реалізується практика вдосконалення знань та навичок більш ніж у третині українських компаній (36%). Серед працівників великих компаній частина тих, хто позитивно відповів на дане запитання, становить більше 45%, в той час як в компаніях з чисельністю штату до 100 осіб системи навчання співробітників реалізуються в 25% випадків.

У цілому респонденти задоволені практиками підвищення професійних знань і навичок, які реалізуються їхніми роботодавцями - вважають ефективною систему навчання в своїй компанії 38% опитаних, ще 21% вважають, що система навчання у них в компанії вдосконалюється, хоча на даному етапі вона не зовсім вдало реалізується . Чверть опитаних у цьому дослідженні українців незадоволені практикою впровадження різних способів підвищення кваліфікації в їхній компанії.

Найбільш популярними видами підвищення професійного рівня співробітників українських компаній є тренінги (68%), наставництво з боку більш досвідчених колег (51%) і семінари (41%).

Цікаво зазначити, що в компаніях зі штатом понад 100 осіб частіше практикується наставництво з боку досвідчених колег, а також можливості для самостійного навчання, у той час як у більш великих компаніях увага приділяється тренінгам і наставництву.

У більшості випадків навчання співробітників в українських компаніях відбувається за рахунок роботодавця (68%), ще в 17% випадків роботодавець частково оплачує навчання, і лише 3% самостійно оплачують своє навчання.

Що стосується навчальної бази, то лише в 3% компаній, в яких працюють респонденти, функціонує корпоративний університет, а в кожній п'ятій відкрито навчальний центр. Ще 3% українських роботодавців дозволяють собі утримувати і корпоративний університет, і навчальний центр. Тим не менше, 57% компаній позбавлені подібних засобів навчання свого персоналу.

42% українських компаній готують тренерів для внутрішнього навчання співробітників зі свого ж персоналу, 40% залучають тренерів ззовні. 18% не змогли однозначно відповісти на дане питання.

Дане дослідження було проведено порталом rabota.ua. Вибірка склала 1481 респондентів з усієї України, на основі бази користувачів порталу rabota.ua.


http://ubr.ua/

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад