Як відрізняються зарплати жінок і чоловіків в Україні

Минулого тижня в українському сегменті Facebook особливо активно обговорювали гендерну рівність. Аналітики сайту rabota.ua також не залишилися байдужі до цієї теми. Проаналізувавши базу вакансій і резюме на порталі, вони дійшли висновку, що в Україні дійсно має місце дискримінація в зарплатах за статевою ознакою: різниця в заробітній платі чоловіків і жінок становить від 25 до 40% на користь представників сильної статі. Причому чим вища посада, тим гірше йдуть справи.

На будь-який щаблі кар'єри жінки отримують менше чоловіків. Найменше різниця помітна на початковому етапі кар'єри: зарплати жінок становлять 72% від зарплат чоловіків на однакових посадах. А на керівних постах рівень окладу слабкої статі часом ледь дотягує до 60% від зарплати колеги-чоловіки.

Судячи з динаміки останніх трьох років, зарплатна нерівність з часом тільки погіршувалася - з 74% від чоловічої заробітної плати в 2013 році жіноча заробітна плата зменшилася до 59% в 2015 році.

Аналітики зазначають, що жінки-керівники, як правило, очолюють бізнеси в гривневій зоні, а чоловіки частіше керують бізнесами, пов'язаними з валютою (в тому числі і IT). Цим трендом частково можна пояснити зростання прірви між жіночими і чоловічими зарплатами в міру девальвації національної валюти.

Ще одне цікаве спостереження: чоловіки частіше займають високооплачувані позиції: генеральний директор, директор з продажу, фінансовий директор. Жінкам дістаються менш оплачувані посади.

Тенденція торкнулася не тільки українського ринку праці, а й світового. У всьому світі жінки заробляють менше, ніж чоловіки. Такі дані нещодавно були представлені в доповіді «Глобальний гендерний розрив» (The Global Gender Gap Report 2015) Всесвітнього економічного форуму. Процес досягнення рівності в доходах сповільнилося 5-6 років тому. Зараз розмір зарплат жінок відповідає тому рівню, який був у чоловіків 10 років тому, вважають дослідники.
http://ain.ua/

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад