Де знайти роботу: огляд ринку праці по галузях

2015 рік став роком певного "плато", при якому компанії, продовжуючи проводити оптимізацію витрат, утримували необхідний штат. Масштабних скорочень персоналу в багатьох галузях вдалося уникнути. Про це UBR.ua розповіли експерти компанії АНКОР.

"Сьогоднішній ринок можна впевнено назвати "ринком роботодавця", і, імовірно, дана ситуація збережеться в 2016 році. Крім того, в поточному році продовжиться відтік "людського капіталу" з країни. Істотних змін на ринку праці в 2016 році ми не очікуємо", - прогнозують в компанії.

Агросектор

Агросектор продовжує бути однією з найбільш перспективних і стабільних галузей української економіки. За підсумками 2015 року аграрний сектор приніс значну частку доходу в бюджет країни.

"Фахівці, які працюють в даному сегменті, як правило, не перебувають в активному пошуку роботи. Компанії цінують кваліфікованих фахівців, намагаються надати їм можливості для зростання і розвитку, забезпечують хорошими умовами роботи, а також привабливими соціальними пакетами", - пояснюють експерти.

Дефіцит висококласних кадрів в аграрній сфері не втратив свою актуальність і в нинішній ситуації. Більшість гравців агроринку з оптимізмом дивляться в майбутнє.

Індустріальна сфера

В індустріальній сфері активізувалися українські виробники. Якщо в 2014 – на початку 2015 років вони зайняли вичікувальну позицію з основною метою утримати вже існуючі обсяги випуску продукції і продажів, а також знайти нові ринки збуту, то в наприкінці 2015 року виробничі компанії вже багато в чому переорієнтувалися на такі країни як ОАЕ, Китай, в зв'язку з чим виникла необхідність в грамотних управлінцях, які знають і застосовують на практиці сучасні технології менеджменту.

Крім того, є необхідність в технічних директорах і головних інженерах в зв'язку з модернізацією виробництв і переходом на європейські стандарти якості. Як і раніше, затребувані менеджери з продажу, регіональні менеджери, і торгові представники.

Ринок IT

Ринок IT стабільний. Великі аутсорсингові компанії продовжують своє зростання, клієнтами таких компаній є європейські країни і, великою мірою, США.

"Досвідчені фахівці прагнули емігрувати і за 2015 року тисячі IT менеджерів залишили Україну. Зростання заробітних плат в минулому році було незначним, оскільки часто зарплата даного сегмента прив'язана до курсу долара і зростає пропорційно валютному курсу", - відзначають фахівці.

Найбільш затребувані досвідчені фахівці (рівень Middle-Senior), за напрямками PHP, JavaScript, Java розробники, Front-end розробники, .NET, QA. Також на ринку з'явилося чимало фахівців початкового рівня, тому що багато хто прагне увійти в IT-ринок і проходять курси з програмування.

Медицина і фармація

У 2015 році обсяг вакансій на ринку медицини і фармації, в порівнянні з 2014 роком, суттєво не змінився. Минулий рік для фармацевтичного ринку пройшов під девізом "Зберегти те, що є!". Вакансії відкривалися, в основному, в разі звільнення співробітників, почастішали випадки переїзду фахівців галузі за кордон.

Одиничними були вакансії, анонсовані в зв'язку з розширенням бізнесу компанії. Рівень заробітних плат в 2015 році, також, істотно не змінився, найбільш високооплачуваними стали співробітники тих компаній, в яких заробітна плата прив'язана до курсу валюти (за спостереженнями фахівців АНКОРа приблизно 3 з 10 компаній).

Банки і фінанси

У сфері банків і фінансових послуг 2015 рік продовжив тренд 2014 року в частині ліквідації діяльності роботодавців для десятків тисяч банківських працівників, закривалися не тільки неприбуткові або "іміджеві" офіси в Києві та регіонах, а й ті, що приносили прибуток, оскільки їх подальше функціонування не було передбачено новою стратегією. Лише кілька середніх і невеликих банків, що розвиваються, створювали нові робочі місця. Скорочення пройшли по тих вертикалях, чий бізнес був визнаний непрофільним. Традиційно, оптимізували вакансії в проектному менеджменті, методології, ризиках.

"Зарплатні очікування претендентів фінансового ринку перевищують можливості роботодавців, лише незначна кількість роботодавців, як і раніше, готові перекуповувати кандидатів або, як мінімум, враховувати їхні доходи на колишньому місці роботи", - розповіли в компанії.

У сегменті топ-менеджменту ситуація аналогічна - пропозиція перевищує попит. Через брак варіантів в банках в Україні, управлінці розглядають пропозицію в комерційному секторі, фінтех і досліджують можливості релокації. Нерідко перші і другі особи банків роблять крок назад в кар'єрі або вибувають на довгий час з ринку.

"За нашими відомостями, в першій половині 2016 року великі роботодавці банківського сектора планують завершити плани з оптимізації чисельності штату. Нові вакансії, як і в 2015 році, будуть з'являтися, перш за все, у фронт-офісах - це фінансові консультанти та менеджери із залучення клієнтів. Прогнозуємо вихід з ринку тих гравців, які не зможуть вирішити питання щодо докапіталізації", - відзначили експерти.

Сфера FMCG

Початок 2015 р. для фахівців з продажу та маркетингу в компаніях сфери FMCG (товарів народного споживання) був ознаменований черговою хвилею скорочень. Але вже з 3 кварталу 2015 року ситуація стабілізувалася і найм співробітників відновився, проте пов'язано це було не з розвитком бізнесу в FMCG, а, переважно, з кадровими перестановками, оптимізацією, природним відтоком персоналу, пояснюють фахівці.

Особливо це було характерно для міжнародних роботодавців, оскільки коливання долара і нестабільна економічна ситуація в країні спровокували тимчасове зниження їх бізнес-активності на території України.

Імовірно 2016 рік, як і раніше, ознаменується нестабільністю для даного сегмента. Експерти припускають, що збільшиться міграція персоналу в країни ЄС і СНД.

Робочі спеціальності

У сегменті робочих спеціальностей, як і раніше, спостерігається висока плинність персоналу, залишається актуальною сезонна робота для різноробочих і робота з частковою зайнятістю. Особливим попитом користуються вантажники, комплектувальники, складальники, оператори ліній, різноробочі, водії-перевізники, мерчандайзери, продавці, швачки, прибиральниці, а в передноворічний період значно збільшився попит на фахівців сфери обслуговування та інвентаризації. У середньому зарплата на вищевказані посади склала від 2 200 до 5 500.

Сфера інхаусу

Для позицій сфери інхаусу (фахівці з управління персоналом, юриспруденції та фінансів) в 2015 році збільшилася кількість і вакансій, і резюме. Найактивнішими претендентами стали фахівці з бухгалтерії та фінансів, зросла кількість вакансій у сфері оподаткування.

У порівнянні з 2014 роком у 2015 році кількість резюме в сфері HR збільшилася майже на чверть. Передумовою цього були організаційні та структурні зміни в компаніях, а також бажання претендентів збільшити рівень доходу.

Нагадаємо, що в 2014 році темпи зростання ринку праці України сповільнилися і показали певну рецесію в порівнянні з 2013 роком (а 2013 р. у відношенні до 2012 року, також, показав зниження темпів зростання). Це відбилося на зменшенні загальної кількості вакансій українських і закордонних компаній.


http://ubr.ua/

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад