Звички лідера, який надихає

Звички лідера, який надихає

Авторитарні люди з приголомшливими лідерськими здібностями, безумовно, можуть "тримати" своїх підлеглих під контролем, але це ненадовго. Вони "вичавлюють" із людей всі соки, але так і не можуть визначити їх внутрішню мотивацію та здібності.

Якщо ви попросите пересічних співробітників компанії описати кращі та гірші якості лідера, вони, найімовірніше, проігнорують вроджені якості (зовнішня привабливість, інтелект тощо), і називатимуть якості, які лідер може розвинути й контролювати. Наприклад, відкритість до спілкування, скромність, уміння ставити цілі, конкретність, оптимізм у прогнозах.

І це логічно, оскільки такі характеристики описують лідера, здатного на емоційний контакт. Як показують дослідження, лідери з емоційними якостями не тільки позитивно налаштовують до себе співробітників, але й демонструють значно кращі результати, ніж ті, хто всього домагається силою. Ви легко можете стати привабливим лідером необхідно лише задіяти емоційний інтелект. На відміну від природжених характеристик, таких як кмітливість, емоційний інтелект це навик, який можна вдосконалити за допомогою певних зусиль.

Пропонуємо до вашої уваги 10 головних звичок, притаманних емоційно сильному лідерові. Ці звички допоможуть вам домогтися успіху й бути більш ефективними для підлеглих.

1. Йде на контакт

Багато людей спілкуються тільки з тими, хто, на їхню думку, може принести користь. Привабливий лідер вважає, що кожна людина, незважаючи на його статус та здібності, гідна його часу та уваги. Він змушує інших відчувати їхню цінність тому, що дійсно цінує кожного.

2. Вміє налагоджувати особисті зв'язки

Навіть у переповненій кімнаті привабливий лідер змушує кожного почуватися так, немов спілкується тет-а-тет і думка саме цієї людини є важливою. Хоча, так і є насправді. Привабливий лідер спілкується на дуже особистому, емоційному рівні. Він завжди пам'ятає про особливості людини, яка стоїть навпроти.

3. Скромний

Пиха серед тих якостей, які миттєво відштовхують людей. Привабливий лідер не поводиться так, наче він кращий, ніж ви. Він навіть так не думає.

Замість того, щоб вважати лідерську позицію ознакою престижу, він розглядає своє лідерство як додаткову відповідальність за тих, хто працює під його керівництвом.

4. Врівноважений

Коли йдеться про досягнення та невдачі, привабливий лідер неупереджений. Він не кричить на кожному кроці про свої перемоги та не ридає над поразками. Він святкує власний успіх стримано, готовий визнавати помилки, але посипати голову попелом не стане. В обидвох випадках він робить висновки і рухається далі.

5. Оптиміст

Привабливий лідер завжди дотримується оптимістичного погляду на життя і це помітно, коли він починає щось робити. Він не складає звіт для ради директорів, а приходить, щоб поділитися з членами ради своїми поглядами та ідеями. Він не йде на нараду, а зустрічається і спілкується з людьми, які працюють разом із ним. Він не сідає на дієту, а користується перевагами здорового харчування.

Навіть в абсолютно безнадійній ситуації привабливий лідер продемонструє свою віру в позитивний результат. І така впевненість насправді допомагає зробити майбутнє кращим.

6. Щедрий

Ми часто працюємо з людьми, які постійно приховують знання або ресурси. Вони чинять так, немов бояться, що ви перевершите їх, якщо вони відкриють доступ до всього, що необхідно вам для роботи. Привабливий лідер завжди ділиться своїми зв'язками, досвідом і ресурсами. Він хоче, щоб ви досягли успіху, бо розуміє, що це частина його лідерських обов'язків. Крім того, він упевнений у своїх силах і не турбується, що ваш успіх може залишити його в тіні. Власне кажучи, привабливий лідер вважає ваш успіх своїм.

7. Щирий

Привабливий лідер викликає довіру і захоплення своїми діями, а не просто словами. Багато лідерів кажуть, що щирість відіграє важливу роль, але привабливі лідери підкріплюють свої слова щоденною демонстрацією щирості.

Навіть лідер, який випромінює чарівність, не стане привабливим для підлеглих, якщо ця чарівність не буде доповнена щирим ставленням до підлеглих.

8. Добре розпізнає людей

Привабливий лідер знає, як читати людей, адже невербальна комунікація часто важливіша за вимовлені слова. Він стежить за виразом обличчя, мовою тіла і тембром, щоб зрозуміти, що насправді думає людина. Іншими словами, він чудово розбирається в людях. Це важлива складова емоційного інтелекту.

9. Може оцінити потенціал

Роберт Браулт якось сказав: "Харизма це не стільки вміння робити людей схожими на вас, скільки вміння робити їх схожими на самих себе, коли ви поруч".

Привабливий лідер не тільки визначає найкращі якості підопічних, він також робить усе необхідне, щоб інші теж розгледіли ці якості. Він розкриває можливості підлеглих, щоб ті могли удосконалити себе і свою роботу.

10. Завжди є ідея

Письменник Деніел Куїнн сказав: "Харизма лише привертає людську увагу. Якщо ви змогли залучити до себе людей, вам слід сказати щось суттєве". Привабливий лідер розуміє, що його знання і навички запорука успіху кожного підлеглого. Тому він регулярно ділиться з людьми своїми ідеями, а не просто базікає з ними. Привабливі лідери не звеличують себе і не прикидаються кимось іншим, адже їм це ні до чого. В них є ідеї, якими вони діляться зі своїми людьми.

Грамотно поєднуйте всі якості

Харизма не вроджена якість, а результат набутих навичок, який відіграє головну роль для вашого професійного успіху. Як і у випадку з іншими професійними здібностями, вам варто вивчати людей, які володіють цією якістю, копіювати їхні манери й адаптувати їх до вашого стилю роботи. Використовуйте ці десять стратегій і ви побачите, як швидко зможете завоювати прихильність інших!

 http://ubr.ua/

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад