92% українців хочуть бути фрілансерами

92% українців хочуть бути фрілансерами

Для більшості учасників опитування привабливість фріланса - у можливості розпоряджатися своїм часом. Саме цим привертає фріланс 66% учасників опитування. Ще 51% хотіли б самі регулювати рівень свого доходу. Можливо, це пов'язано з тим, що надбавки до заробітної плати не компенсують зміни курсу долара/євро і не завжди відповідають зростанню цін. На третьому місці - бажання співробітників працювати віддалено - не витрачати час на переїзд і нерви на пробки готові 42% опитаних. Крім того, багато учасників опитування сприймають фріланс як реальне джерело додаткового доходу або можливість отримання та відпрацювання нових професійних навичок.

Основною причиною, через яку учасники опитування ще не перейшли на фріланс, є незнання, з чого почати - 2/3 опитаних згодні з цим твердженням. Ще два твердження набрали по 26% -нерішучість і неможливість поєднати нинішню професію і фріланс.

Крім невизначеності, в переході на фріланс є ще одна важлива причина - бажання. Головною причиною небажання роботи на фрілансі є нестабільність заробітку. Принаймні, саме цю причину вказали 64% опитаних, ще по 29% - побоюються, що їхні послуги не будуть затребувані або вони не зможуть працювати вдома. Крім того, опитані вказали на необхідність початкових вкладень в обладнання робочого місця на дому і складність документообігу при роботі на фрілансі.

91% працюючих на фрілансі подобається цим займатися. Тільки 9% негативно ставляться до того, що їм доводиться працювати на себе.

При цьому більшість фрілансерів - 59% - визнають, що бути фрілансером складно. А 41% - просто оптимісти.

Тільки 32% фрілансерів хотіли б повернутися на постійну роботу в компанії. Інші дві третини, незважаючи на труднощі, воліють роботу на фрілансі.

Найголовнішою трудністю опитані фрілансери вважають проблемних замовників, які самі не знають, чого хочуть - з цим стикалися 43% учасників опитування. З невмінням себе продати стикнулися 35% опитаних, ще 31% не можуть налагодити тайм-менеджмент. Із замовниками-шахраями довелося зустрітися 29% фрілансерів, а ще 22% страждають від відсутності спілкування. Як прокоментував один з учасників опитування: «всі знайомі на роботах... У вільний час гуляю сам, в кіно сам, на пікнік сам, за місто сам... Жах =))))))»

Що радує - у більшості опитаних фрілансерів побільшало вільного часу - цей позитивний факт зазначили 66% учасників опитування.

Підсумовуючи результати опитування, можна зазначити, що фріланс привабливий для багатьох претендентів завдяки можливості раціональніше використовувати власний час і бути більш гнучким при його плануванні. Але непередбачуваність заробітків на фрілансі відлякує багатьох, не дає зважитися на перехід до лав фрілансерів.

Дане дослідження було проведено порталом rabota.ua. Вибірка склала 967 респондентів з усієї України, на основі бази користувачів порталу rabota.ua.


http://rabota.ua/

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад