68% топ-менеджерів, які живуть в Україні, готові до зміни країни проживання у разі отримання цікавої пропозиції

Тривалий економічний спад в Україні останнім часом спричинив досить стійку тенденцію на ринку праці - зниження попиту на керівників і ТОП-менеджерів та зменшення зарплатних пропозицій для них. Як наслідок, у бізнес-середовищі накопичується критична маса тих, хто досяг свого максимуму на середній ланці управління і готовий рухатися далі у своєму кар'єрному розвитку. У цій проф. області стабільно спостерігається один з найвищих показників конкуренції. hh.Індекс (співвідношення кількості резюме до кількості вакансій) для ТОП-менеджерів досягає показника 10-12 кандидатів на одну вакансію щомісяця, а в деяких спеціалізаціях (юристи, економісти, управління персоналом) навіть 20-30 чоловік на одну вакансію. Логічно, що за таких умов багато фахівці високого рівня шукають перспектив за кордоном.

За даними Міжнародного кадрового порталу HeadHunter Україна, 68% топ-менеджерів, які живуть в Україні, готові до зміни країни проживання у разі отримання цікавої пропозиції. Таку інформацію управлінці вказали у своїх резюме, розміщених на hh.ua. У порівнянні з минулим роком кількість готових до переїзду топів дещо зросла (у 2014-му до переїзду були готові лише 54% претендентів).

Щодо спеціалізацій керівників, то частіше за інших зміну країни розглядають ТОП-менеджери, які спеціалізуються на видобутку сировини, антикризовому управлінні, інвестиціях, виробництві і в банківському секторі.

Найменш мобільні ТОП-менеджери медичної сфери, сфери страхування, керівники юридичного напряму, управління персоналом та адміністрування. Низька мобільність цих фахівців може бути обумовлена ​​й об'єктивними факторами - освіта, знання і досвід цих фахівців досить рідко релевантні вимогам, які висувають закордонні роботодавці.

Топ-менеджери найчастіше готові як до внутрішньої міграції в межах України, так і до переїзду за кордон. Регіони України, куди найчастіше прагнуть переїхати управлінці, - Київ, Дніпропетровськ, Одеса, Львів, Харків. Найбільш бажаними країнами для переїзду найчастіше називають Росію (аналіз даних проводився враховуючи і фахівців АР Крим та Донецької та Луганської областей), Казахстан, Білорусь, Азербайджан. Значно рідше українські керівники орієнтовані на переїзд до країн Західної Європи або США. Зауважимо також, що керівники, які готові до переїду, схильні вказувати бажані зарплати на 15-20% вище, ніж ті ТОП-менеджери, які переїзд не планують.

Дані були отримані в результаті аналізу бази даних вакансій і резюме Міжнародного кадрового порталу hh.ua у вересні 2015 року.


http://ubr.ua

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад