Кожен четвертий українець знає розмір зарплати боса

Інформація про зарплату знаходиться у відкритому доступі лише в кожній двадцятій компанії (5%). Чверть співробітників не мають уявлення про доходи своїх колег. 18% респондентів володіють доступом до даних про заробітні плати. Трохи більше половини опитаних (52%) знають зарплати деяких своїх колег.
Притому що дана інформація не відноситься до розряду легкодоступних, 75% опитаних хотіли б знати приблизні цифри. 18% опитаних байдужі до розміру окладів своїх колег, а 7% і зовсім би не хотіли це знати.
У пошуках прибуткового місця
Існує декілька стратегій поведінки в разі, коли зарплата товариша по службі на тій самій посаді трохи перевищує ставку того, хто цікавиться. Як показують результати дослідження rabota.ua, 12% респондентів залишаться байдужими до такого стану справ, 9% опитаних запропонують своєму керівникові вирівняти ситуацію, ще 5% - просто зажадають цього. 18% працівників визнають це приводом для пошуку більш високооплачуваної роботи, а більшість опитаних (57%) постараються в розмові з начальником зрозуміти, що ж необхідно для одержання більш високого окладу. Лише 1% із загального числа опитаних звільниться негайно.
«Інтерес до заробітних плат колег був завжди. Але навіть у випадку, якщо вона у інших вище, людина буде думати про звільнення в останню чергу, і піде тільки тоді, коли є місце трохи краще. Співробітники компаній стали набагато частіше цікавитися доходами не тільки в своїх компаніях, але і по ринку в цілому. І якщо знайдуть більш високооплачувану роботу - швидше за все, підуть туди», - зазначила в розмові Тетяна Пашкіна.
Роботодавці дуже насторожено дивляться на людей, які просять підняти їм зарплату, і підвищать її тільки в разі особливої ​​цінності співробітника, або ж навантажать його додатковою роботою. В цілому ж, близько 35% роботодавців погодилися цього року підняти зарплати свої підлеглим. Але при цьому урізали або зовсім скасовували усілякі премії та бонуси. З іншого боку, до скорочення окладів вдалися близько 15% роботодавців. Найчастіше, це відбувалося у великих компаніях з великих міст. Зарплату урізали при цьому на 10-15%.
«Не рідкісні випадки, коли начальник звільняє людей з посад, які не приносять компанії гроші, а їхні обов'язки розподіляє між співробітниками, що залишилися. Таким чином, і штат оптимізується, і є можливість трохи підняти зарплати», - прокоментувала ситуацію керівник дослідницького центру hh.ua Уляна Маслова.
Кого звільняють
Скорочують при цьому найчастіше адмінперсонал. Бувають навіть випадки, коли власник компанії сам стає на чолі фірми, звільнивши при цьому директора, який показав себе не ефективним управлінцем під час кризи. Найбільше компанії триматися за «продажників», адже вони заробляють для компанії гроші. Тому, якщо такі особливо цінні кадри дізнаються, що у їхніх колег зарплати вище і попросять підняти їм оклад - керівництво, швидше за все, піде на зустріч.
Зараз більшість роботодавців розуміють, що від того, чи утримають вони своїх працьовитих працівників, залежить їх виживання в майбутньому. Але при цьому, будуть всіляко намагатися оптимізувати свій штат. «Якщо є ті, без кого можна обійтися, їх скоротять. Наприклад, без двох офіс-менеджерів можна обійтися. Якщо напрямок не приносить гроші компанії, з великою часткою ймовірності його звільнять», - зауважила Уляна Маслова.
Наступного року експерти чекають поліпшення ситуації, в першу чергу, за рахунок великих компаній, які весь рік займалися побудовою стратегії розвитку на майбутній рік. «Завдяки цьому, почнуть з'являтися нові робочі місця, і буде трохи легше знайти роботу», - додала Маслова.

www.domik.ua

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад