Через брак грошей українці почали активніше шукати підробіток

21% опитаних порталом Rabota.ua мають підробіток, ще 62% не відмовилися б від такої перспективи, 11% респондентів підробляють, хоч і не мають основної роботи. Лише 7% опитаних не мають додаткового заробітку при тому, що їм це і нецікаво.
В основному підробіток це застосування своїх знань або умінь у вільний від основної роботи час (72%). 19% опитаних заробляють, поєднуючи кілька посад в різних компаніях. 5% опитаних здають в оренду житло. Серед інших варіантів відповіді вказувалися інтернет- і оффлайн продаж, рукоділля і садівництво, фріланс-співробітництво.
Поширене зараз явище - це монетизація хобі. Те, що раніше людина робила просто заради задоволення, вона тепер намагається організувати як міні-бізнес. Наприклад, фотограф-аматор знімає студію, і саме за рахунок виконаних замовлень оплачує її оренду. Або дівчина, захоплена квілінгом, проводить майстер-класи для діток, а за рахунок виручених грошей закуповує матеріали. Найчастіше ці люди не вважають це прибутком, просто такий зараз час, що для того, щоб дозволити собі займатися досить дорогим хобі, треба частину витрат перекласти на інших", - зазначила в розмові Пашкіна.
Часу для підробітку у людей все менше, оскільки у них помітно зросло навантаження на основному місці роботи. "Можливостей заробити на стороні стало помітно менше, ніж ще навесні. Оскільки роботодавці навантажують людей великим обсягом завдань, перекладаючи на плечі навантаження співробітників, які потрапили під скорочення. Грубо кажучи, навесні у відділі працювало п'ятеро, а зараз троє. Фронт робіт не зменшився, а значить ті, хто залишився, працюють в півтора рази інтенсивніше", - розповіла керівник служби досліджень міжнародного кадрового порталу HeadHunter Україна Уляна Маслова.
Більш ніж у половині випадків (53%) для підробітку використовують виключно спеціалізовані знання. 12% опитаних підробляють різноробочими, тобто застосовують фізичну працю. Для 15% учасників опитування Rabota.ua в основі їх підробітку лежать комунікативні навички, а для 14% - особисті захоплення, хобі. 5% людей вміло використовують вже зароблений фінансовий/матеріальний ресурс.
54% опитаних порталом Rabota.ua зазначили, що цього року більше підробітку взяли на себе у зв'язку з браком фінансів. Ще 23% виношують такого роду плани. 12% опитаних не збираються збільшувати свої навантаження, оскільки і без того напружені, а кожен десятий респондент сказав, що збільшувати власні навантаження для додаткового заробітку просто немає необхідності.
Більшою мірою підробіток обумовлена ​​фінансовою необхідністю (56%). 21% опитаних отримали таку освіту, яка дозволяє їм поєднувати декілька посад. 15% опитаних використовують можливість реалізувати результат своїх хобі, а 8% повідомляють, що підробіток отримують легко, від чого просто нерозумно відмовлятися. "Буває, що хобі-підробіток приносить коштів більше, ніж основне місце. Наприклад, інженер - завзятий собачник. Він багато років виступає суддею на виставках собак, із задоволенням їх тренує. І якщо раніше він брався за дресирування за "просто так", а тепер це хобі приносить йому більше коштів, ніж робота на заводі", - зауважила Тетяна Пашкіна.
Підробіток 21% опитаних займає до 5 годин на тиждень, ще 24% людей витрачають на нього 5-10 годин на тиждень. Близько 10-20 годин на тиждень присвячувати додатковій роботі вважають припустимим 18% респондентів Rabota.ua, а понад 20 годин - 14% опитаних. 24% учасників опитування повідомили, що їхній підробіток настільки нерегулярний, що не беруться судити про його часовий діапазон.
"Частіше почали шукати підробіток неофіційно, через Інтернет, така зайнятість неможливо документувати, тому простежити, як люди викручуються в поточних обставинах досить складно", - сказала Уляна Маслова.

www.ubr.ua

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад