Стало відомо, які професії розвивають пам'ять і мислення

Дослідження шотландських вчених показало, що у людей, чия професія пов'язана зі спілкуванням з іншими людьми, наприклад, соціальні працівники та адвокати, а також з оперуванням даними, як це роблять архітектори і графічні дизайнери, краще розвинені пам'ять і мислення в порівнянні з тими, у кого робота менш складна. Результати аналізу були опубліковані в журналі Neurology.
 Також вчені проаналізували рід їх діяльності.
Під роботою з високим рівнем складності автори мають на увазі аналіз і синтез даних, інструктаж, ведення переговорів або керівництво, тоді як менш складна робота пов'язана з копіюванням або порівнянням даних, введенням в курс справи або допомогою іншим. Професії з високим рівнем комплексної роботи з людьми - це адвокати, соціальні працівники, хірурги і співробітники служби умовно-дострокового звільнення, а з більш низьким рівнем складності роботи з людьми - робітники заводу, художники і в’язальники килимів. Професії з високим рівнем комплексної роботи з даними - це, наприклад, архітектор, інженер-будівельник, дизайнер і музикант, а з більш низьким рівнем складності роботи з даними - робітник-будівельник, телефонний оператор і офіціант.
Результати тестування виявили, що учасники дослідження, що мали комплексну професію, пов'язану як з обробкою даних, так і з роботою з людьми (наприклад, вчителі та менеджери), набрали найбільшу кількість балів у завданнях на увагу, пам'ять і швидкість мислення. Отримані результати виявилися такими ж, якими вони були, коли їм було по 11 років (згідно з результатами тесту IQ).
«Отримані результати вказують на те, що більш складна за своїми завданнями робота може допомогти людям зберегти свої розумові здібності на високому рівні навіть через роки після того, як вони вийшли на пенсію», - сказав провідний дослідник Алан Гоу (AlanGow).
Проте вчені досі не можуть однозначно сказати, чи складна за своїми завданнями професія допомагає наростити так званий когнітивний резерв (здатність мозку повноцінно функціонувати, незважаючи на порушення), або просто люди з більш розвиненими від природи розумовими здібностями прагнуть до більш складної роботи.

newsland.com

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад