Ринок праці-2014: східні та південні області України

Очевидно, більше за інші регіони постраждали Донецька і Луганська області. До кінця квітня-початку травня ринок праці в цих областях тримався на рівні попередніх місяців, демонструючи характерний для всіх регіонів України спад. Були присутні й активно набирали персонал всі великі гравці ринку, у тому числі компанії Метінвест і ДТЕК.
У травні ж, у зв'язку з початком активних дій, кількість вакансій в Донецькій області знизилося в 1,8 разу, а в Луганській - в 2,2 разу. Закономірно, що і в червні тенденція залишилася колишньою: у Донецьку та Луганську відкривали вдвічі менше нових пропозицій роботи. Середня кількість нових вакансій до початку АТО в Донецьку - 1100-1200, в Луганську - 300-400. Загалом в червні на Міжнародному кадровому порталі HeadHunter Україна було опубліковано 372 вакансії в Донецькій області та 86 в Луганській.
Серед роботодавців у Донецьку - аутсорсингові IT-компанії, кілька банків, регіональні компанії і компанія ДТЕК, яка досить активно продовжує набирати персонал. Близько третини вакансій - пропозиції від компаній з інших областей та країн, які готові працювати з претендентами регіону. Вакансії пропонують майже у всіх проф. сферах. У Луганську близько половини (47) вакансій пропонують на місцевому ринку, найчастіше в сфері IT, решта ж - пропозиції про роботу закордоном, зазвичай в Росії на регіональних промислових підприємствах.
Трохи інакше виглядає ситуація з новими резюме. Якщо в Криму після анексії кількість безробітних білих комірців різко збільшилася, то на території, де активно проводяться АТО, поки такої тенденції непомітно. У військових умовах більшості не до пошуку роботи. Як в Луганську, так і в Донецьку кількість нових резюме збільшилася незначно, на 10-15%, і досягло рівня квітня (у травні був незначний спад).
Зауважимо ще дві тенденції. По-перше, у Києві, Львові, Івано-Франківську, а також у сусідніх з регіоном АТО областях також немає різкого збільшення нових резюме ні в цьому, ні в попередніх місяцях (що мало статися при напливі біженців). По-друге, закономірно зменшилася кількість тих, хто готовий до переїзду в Донецьк і Луганськ. Якщо раніше резюме готових до переїзду кандидатів становили 12-15% від усіх, хто шукає роботу в регіоні, то зараз - 5-7%. Проте практично не змінилася кількість тих, хто розглядає для себе інші східні та південні регіони. Наприклад, в Одесу, як і раніше, готові їхати більше третини (34%) від всіх шукачів в цьому регіоні, а в Харків і Дніпропетровськ - близько чверті (23-26%).
Що стосується ситуації на ринку праці в прикордонних з АТО областях, то тут практично без змін. Як і у всій країні, спостерігається зниження кількості нових вакансій, але обвал ринку констатувати немає причин. Аналогічні тенденції серед претендентів - нові резюме з'являються, проте ані ажіотажного зростання, ані обвального спаду кількості нових резюме не спостерігається. Тенденції у всіх східних областях, за винятком зони АТО, подібні з загальноукраїнськими.
Дані були отримані в результаті аналізу бази даних вакансій і резюме Міжнародного кадрового порталу HeadHunter Україна в червні 2014 року.

ubr.ua

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад