У "гарячих" областях України криза на ринку праці

У Криму продовжує зростати конкуренція серед претендентів. Про це свідчать дані дослідження Міжнародного кадрового порталу HeadHunter Україна.
Ситуація на ринку праці визначається складними політичними та економічними обставинами, в яких зараз перебуває Україна. Однією з тенденцій травня є подальше зниження кількості вакансій. Як в порівнянні з минулим місяцем (кількість вакансій знизилася на 20%), так і порівняно з аналогічним періодом минулого року (кількість вакансій менше на 26%). Також дещо зменшилася кількість нових резюме, але це нормальна тенденція для останнього весняного місяця.
У регіонах тенденції незмінні - падіння кількості вакансій в південно-східних "спокійних" регіонах знаходиться на середньому рівні. Там спостерігається типова для будь-якого іншого регіону країни картина. Також цього місяця закономірно стався обвал ринку праці в двох областях, де проходять бойові дії, - Луганській та Донецькій: у першій кількість пропозицій зменшилася майже втричі, в другій - удвічі.
Окремо варто згадати Крим. З приходом на ринок російських компаній кількість пропозицій збільшилася, але воні жодним чином не можуть перекрити збільшену кількість претендентів, які активно шукають роботу. За останні місяці з півострова пішли декілька великих роботодавців, а це суттєво збільшило кількість вільних фахівців на ринку. Серед кримських офісних працівників за весняні місяці конкуренція збільшилася з 1 до 3 осіб на місце, і тенденції говорять про можливе подальше зростання цього показника.
У травні найбільше вакансій пропонували програмістам і девелоперам, на другому місці - сфера продажів, третє місце - у маркетологів і фахівців у рекламній сфері.
Найвищі зарплати в травні, як і в минулих періодах, пропонували столичним програмістам і девелоперам. Традиційно багато готові платити тим, хто може успішно продавати навіть в такий непростий час. А ось кількість пропозицій з високою оплатою для ТОП-менеджерів значно зменшилася, хоча вони як і раніше присутні в ТОПі.
На сьогодні програмісти - найбільш високооплачувані фахівці України. У цій сфері фахівець середнього рівня може отримувати стільки ж, скільки ТОП-менеджери в інших сферах. Однак не всі ключові гравці ринку вказують можливу зарплату у вакансіях, віддаючи перевагу особистим домовленостям з кандидатами. Тільки 20% всіх вакансій публікуються із зазначенням рівня можливої ​​зарплати.
Затребуваність фахівців
У травні конкуренція на ринку праці України помітно зросла. Якщо у квітні hh.Індекс (співвідношення кількості резюме до кількості вакансій) становив 3,9, то в травні - вже 4,7. А це означає, що на одне робоче місце претендують майже 5 осіб.
Профсфери, в яких спостерігається найбільший попит на кадри, також дещо змінилися. У зв'язку із зростанням конкуренції серед продажників, до ТОП-5 профсфер з найнижчою конкуренцією в цьому місяці потрапила профсфера "Консультування" (де найчастіше теж шукають уміючих продавати).
Змінилися також і профсфери з найвищою конкуренцією. Усе ще непросто буде знайти роботу юристам, фінансистам, керівникам і топ-менеджерам. Традиційно висока конкуренція і серед фахівців-початківців. Спостерігається безпрецедентне і значне зростання конкуренції серед працівників некомерційних організацій та державної служби, цього місяця вони навіть витіснили фахівців з персоналу з ТОП-5.
Дані були отримані в результаті аналізу бази даних вакансій і резюме Міжнародного кадрового порталу hh.ua в травні 2014 року.

www.ubr.ua

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад