Коли роботи займуть місце людей на ринку праці?

Питання тільки в тому, наскільки швидко буде розвиватися процес. Засновник Microsoft і найуспішніший бізнесмен у світі Білл Гейтс вважає, що робочих місць для людей стане значно менше вже через 20 років.
Минулого тижня у своєму виступі на конференції The American Enterprise Institute on Thursday Білл Гейтс заявив, що ринок праці чекають серйозні зміни причому, набагато раніше, ніж багато хто вважає. Гейтс переконаний, що в не настільки віддаленому майбутньому роботи замінять людей в таких професіях як офіціант, медсестра або водій. Втім, подібні прогнози робилися і раніше, наприклад, за прогнозами того ж Била Гейтса паперова книга повинна була повністю вийти з ужитку в 2013 році.
З іншого боку, число професій, де праця роботів застосовується все успішніше, зростає з року в рік. Міжнародна федерація робототехніки оголосила про те, що механічні працівники, за даними на початок 2013 року, виконують понад 80% операцій зі збирання автомобілів. І це при тому, що ще десятиліття тому ті ж роботи автопрому виконували лише близько 45% робіт.
Навіть у Китаї, де дешева праця некваліфікованих робітників, здавалося б, завжди буде фінансово вигідна роботодавцям, деякі компанії планують ввести в виробничий процес спеціальних роботів і замінити ними людей.
Багато хто передбачає, що з часом роботи зможуть займатися і кваліфікованою працею, частково замінивши навіть системних адміністраторів і програмістів.
При цьому не всі бачать роботизацію як катастрофу для людства. Наприклад, американський аналітик Крістофер Віллоу вважає, що роботи можуть створити чудову базу для здійснення одвічної мрії людини про світ, де можна буде не працювати, а тільки розподіляти блага, в той час як працювати будуть механізми. Багатьом така версія подій здається утопією. Більш практичним рішенням буде запропоноване Білом Гейтсом зниження податкового тягаря на роботодавців, щоб їм було вигідніше задіяти людську робочу силу, а не машин. Втім, за визнанням самого Гейтса, цей захід може лише на час відстрочити витіснення людей з ринку праці, але не вирішить проблему остаточно.

www.zarplata.ru

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад