3 головних питання для співбесіди

Проведення співбесіди - непросте завдання, оскільки деякі кандидати, завчивши правильні відповіді на питання, в роботі виявляються зовсім не такими гарними.
Щоб отримати достовірну інформацію про кандидата, з яким ви розмовляєте, використовуйте простий, але ефективний прийом від Джона Янжера, генерального директора компанії Accolo, що займається підбором персоналу. Якщо Ви думаєте, що провели досить співбесід, щоб не потребувати порад, згадайте, що Юнджер взяв інтерв'ю у сотень і тисяч людей.
Запитайте кандидата про перший трудовий досвід, а потім попросіть послідовно перерахувати всі наступні місця його роботи. Задавайте питання швидко, не зупиняйтеся на деталях. Не ставте навідних питань. Принаймні, поки що.
Говорячи про різні місця роботи, задавайте три питання:
1. Як ви дізналися про цю роботу?
2. Що вам подобалося в цій роботі до того, як ви приступили до неї?
3. Чому ви пішли?
«Що дивно, ви будете постійно дізнаватися про кандидата щось нове. Те, що інакше ніколи б не дізналися», - говорить Янгер.
І ось чому.
Як Ви дізналися про цю роботу?
Біржі працевлаштування, оголошення в інтернеті або газетах, ярмарки вакансій – це варіанти пошуку роботи, що найбільш часто зустрічаються.
Однак кандидат, який шукає так кожну наступну роботу, ймовірно, просто не знає, чим він хоче займатися.
Він просто шукає роботу, будь-яку роботу.
Швидше за все, він не особливо прагне працювати саме у вас. І буде це робити лише доти, поки не трапиться який-небудь інший, більш вигідний варіант.
«Якщо ви вже дісталися до третього або четвертого місця його роботи, але кандидат, як і раніше, стверджує, що його ніхто не рекомендував, і він шукав роботу самостійно, варто замислитися», - стверджує Янгер. - «Такий кандидат напевно не вміє вибудовувати та підтримувати ділові відносини, входити в довіру до колег. Крім того, він з великою часткою ймовірності недостатньо компетентний, щоб здобути вагу в своїй професійній сфері».
З іншого боку, якщо кандидат скаже, що влаштовувався на роботу за рекомендацією, вам навряд чи буде потрібно телефонувати його попередньому роботодавцеві.
Що вам подобалося в цій роботі до того, як ви приступили до неї?
Кандидат повинен викласти свою думку досить докладно, а не просто згадати про те, що робота давала йому «можливості для професійного зростання», «шанс дізнатися про галузь» або була «новою сходинкою в кар'єрі».
Відмінні фахівці, як правило, наполегливо працюють, не претендуючи на високі посади та солідну зарплату. Їм просто подобається те, що вони роблять, а гроші і звання - це лише приємний бонус.
Це означає, що вони точно знають, що їм потрібно, і активно шукають таку роботу.
Чому ви пішли?
Іноді люди змінюють роботу тому, що шукають нові можливості. Іноді їх спокушає більш висока зарплата.
Проте, найчастіше вони йдуть тому, що роботодавець занадто від них вимагає або в колективі панує напружена атмосфера.
Якщо кандидат розповідає вам про щось подібне, не поспішайте судити його. Чиніть опір спокусі розпитати про деталі події, дотримуйтеся заданого ритму. Так потенційний співробітник зможе повною мірою розкритися та щиро довіритися вам.
Деякі кандидати пояснюють своє звільнення розбіжностями з начальством або співробітниками, надлишком відповідальності, яку вони були не готові прийняти на себе.
У їхній розповіді вам належить відшукати інформацію, яка є важливою саме для вас.
«За відповіддю на це питання можна судити про здібності кандидата працювати в команді і нести відповідальність», - стверджує Янгер. - «Деякі люди не хочуть приймати на себе зайві обов'язки і не вважають за потрібне вирішувати чиїсь проблеми. Крім того, якщо у кандидата виникали конфлікти з попереднім керівництвом, швидше за все, з вами він теж не зможе порозумітися».
І ще одне питання.
Скільки людей ви найняли, і як ви їх знайшли?
Припустимо, що Ви проводите співбесіду на посаду менеджера. Хочете дізнатися, що думають про кандидата його колишні підлеглі?
Розглядайте не тільки кандидатів, які прийшли до вас за чиєюсь рекомендацією, звертайте увагу на тих, хто сам давав такі рекомендації.
«По-справжньому цінні співробітники прагнуть працювати під керівництвом кращих керівників», - говорить Янгер. - «Жорсткі, але справедливі рішення допоможуть вам створити імідж мудрого керівника, і ви не будете відчувати нестачі в кандидатах. Той факт, що фахівці з інших компаній залишають свої робочі місця заради того, щоб працювати з вами, буде говорити сам за себе».

www.hr-portal.ru

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад