Ринок праці-2013: Головні тенденції року

2013 на українському ринку праці можна назвати періодом уважної стабільності. Xорошу динаміку продемонстрували ІТ та агроринок, компанії активно набирали персонал та підвищували ставки своїм співробітникам.

Зарплати
Цього року більшість компаній не робили різких рухів: активного зростання майже не було, але закриватися і скорочувати бізнес також не поспішали. Що стосується зарплат, то за даними дослідження кадрового порталу HeadHunter, оклад підвищували не багатьом співробітникам. 40% роботодавців винагороджували тих, хто приносить прибуток - висококваліфікованих фахівців і працівників, які продемонстрували високі результати. Водночас, 9% компаній були змушені "урізати" зарплати.
Лідерами тотального перегляду зарплат можна назвати компанії, що працюють в IT та агросфері. У цих сферах більше половини роботодавців (58% і 57% відповідно) відповіли, що у них намічено або вже пройшло підвищення зарплат для всіх співробітників. Також відповідно до дослідження прибавку отримали працівники підприємств легкої, харчової та важкої промисловості, фахівці сфер В2В і В2С, фармацевтичного та готельно-ресторанного бізнесу.
Також спостерігається чіткий зв'язок між розміром компанії і підвищенням рівня зарплати: чим більше компанія, тим більше шансів на індексацію.
"За підсумками 2013 спостерігається збільшення заробітних плат на рівні 7-10%, що фактично не покриває інфляцію за рік. Відповідно, говорити про фактичне зростання зарплат у 2013 році не можна", - говорить керівник з підбору Luxoft Personnel, Україна Геннадій Писанко.

"Молодіжні" тенденції
Останні 5 років українські роботодавці стали активніше наймати молодь без досвіду роботи, ніж фахівців зі стажем. Багато компаній полюють на молодих людей, щоб виростити їх під себе і свої вимоги. До того ж, платити таким працівникам можна менше.
Такі "молодіжні" тенденції допомагають студентам і випускникам швидко знайти хорошу роботу, а роботодавцям "виростити" власного експерта.
"Компанії давно вже це для себе усвідомили, аналітично досліджували і отримали цифри. І на сьогодні це не просто чуття, а абсолютно підтверджена статистика, яка свідчить про те, що вигідно вкладати в розвиток молодих фахівців, яких компанія бере на роботу після вишу і навчає вже конкретно своєму продукту", - розповіла HR-директор порталу rabota.ua Наталія Бровченко.

Дефіцит робочих
В останні роки на українському ринку спостерігається гострий дефіцит робітників, який з кожним роком буде тільки рости. Тому шанси знайти роботу мають кандидати без досвіду роботи, головне - бажання і наявність технічної освіти.
За даними дослідження кадрового порталу HeadHunter, попит на робочий персонал постійно зростає - за останній рік кількість вакансій зросла на 22%.
Найвища конкуренція на ринку праці в цій профсфере серед зварювальників, сантехніків, електриків і слюсарів. Що цікаво, працедавцям не вистачає не механіків і швачок, а двірників і прибиральниць.
У той же час, потрібно розуміти, що сьогодні вимоги до робітничих професій набагато вище.
"Сьогодні ринок вимагає від усіх добре відточених навичок і високого рівня компетенцій. Водночас робочі спеціальності ще далекі від цих висот. Проте, підвищуючи свої стандарти роботи, компанії змушені або шукати фахівців з високим кваліфікаційним рівнем, або підвищувати кваліфікаційний рівень, вкладаючи в їх навчання. В даному випадку фахівці можуть заздалегідь підвищувати свій рівень. Це дасть можливість в майбутньому продати свою працю дорожче", - говорить керівник з підбору персоналу рекрутингової компанії Newbreed Вікторія Закарчевная.
Водночас, керуючий партнер рекрутингової компанії Brain Source International Андрій Кривокоритов додає, що в столиці відчувався кадровий голод в контексті торгових і робочих спеціальностей. "Наприклад, активно розширюються торговельні мережі, що вимагає все нового і нового персоналу в рітейл (продавці, касири, персонал в торговий зал і на склад)", - зазначив він.

ІТ-ринок
Сьогодні ІT-індустрія - галузь економіки України, що найбільш динамічно розвивається галузь економіки України, яка щорічно зростає на 20-25%.
"Цього року гарну динаміку на ринку праці демонстрував IT-ринок. Компанії інформаційної індустрії активно розширювалися, набирали персонал, були готові підвищувати ставки для нових та існуючих співробітників", - розповідає Андрій Кривокоритов.
На думку експертів, зарплати українських айтішників, які працюють на західні ринки, в 2013 році досягли максимуму. Тим не менш, незважаючи на активне зростання попиту на таких фахівців, в Україні піднімати їм зарплати поки не поспішають піднімати. Так, оклади IT-фахівців в окремих організаціях по Україні з кінця 2012 року в середньому зросли на скромні 3-8%.
Варто відзначити, що в поточному році у IT-фахівців відбулася зміна цінностей: рівень зарплати перестає бути для них найважливішим мотиваційним чинником. Сьогодні оклади айтішників досягли такого рівня, що вони самі диктують правила на ринку праці. На даному етапі для них більш важлива можливість працювати над цікавими проектами, а також робота в провідних компаніях США та Європи. Зовсім інша ситуація була в 2011-2012 роках, коли найголовнішим мотивуючим чинником була зарплата.
Геннадій Писанко прогнозує, що ситуація з нестачею ІT-кадрів в Україні зміниться не раніше, ніж через 4 роки, оскільки тільки в цьому році був проведений посилений набір студентів на ІT-спеціальності. "Необхідно дочекатися, коли нинішні студенти-першокурсники сфери ИT отримають диплом бакалавра. До цього часу тренд "перекупання" фахівців за допомогою заробітних плат і додаткових мотиваційних програм збережеться", - вважає він.
Варто відзначити, що у зв'язку з дефіцитом ІT-кадрів компанії звертають свою увагу на молодих фахівців з досвідом роботи до двох років, їх кількість у загальній структурі вакансій становить від 30% до 48% залежно від спеціалізації.

Агроринок
Також активність на ринку праці в 2013 році демонстрував агроринок. "Останнім часом, з приходом в аграрні підприємства іноземних інвестицій, підвищується інтерес до сільськогосподарських професій. Великі аграрні підприємства активно залучають студентів до стажувань і подальшого працевлаштування в компанії", - додала консультанта з підбору персоналу рекрутингової компанії Newbreed Анна Лисікова.
У майбутньому українське село потребуватиме агронома, зоотехніка, ветеринарів, які отримуватимуть чималі гроші за свою працю.
За прогнозами експертів, через 5 років найбільший попит буде на працівників у сфері сільського господарства. Гостра нестача буде у механіках, технологах і агрономах. До того ж, в кадрах потребуватимуть такі галузі, як HoReCa, аудит і торгівля.
"В цілому в 2014 році на ринку праці в Україні не очікується глобальних змін. У зв'язку з політичною ситуацією в країні і загальносвітовими тенденціями, компанії знаходяться в режимі очікування (за винятком ІT-сфери, де зростання обумовлене орієнтуванням компаній на західні ринки). Крім того, світові економічні процеси говорять про те, що в 2014-2015 році можлива чергова хвиля кризи ", - прогнозує Геннадій Писанко.

ubr.ua

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад