Українці переходять на віддалені схеми роботи

Попит на «вільних» працівників зростає з двох причин. По-перше, віддалена робота - це данина моді. «Розвитком фрілансу товариство зобов'язане поколінню «Y» (студенти і молоді фахівці у віці від 18 до 30 років). Вони не хочуть мати інших зобов'язань перед компанією, крім якісного виконання своєї роботи в строк, а також воліють працювати за гнучким графіком і в неформальній обстановці», - сказала «Вістям» координатор проектів кадрового холдингу" Анкор "в Україні Алла Арапова. До речі, така модель роботи приносить результати. «Одного разу ми провели експеримент: організували для наших програмістів офіс на природі. У підсумку продуктивність їхньої праці помітно зросла», - зазначив менеджер з персоналу однієї з IT-компаній.
По-друге, фрілансери дозволяють компанії економити, адже в цьому випадку оплачується тільки виконана робота, а не щомісячний оклад. «Вони обходяться компанії на 30-50% дешевше, ніж штатні працівники», - повідомила «Вістям» старший фахівець з підбору персоналу для IT-компаній міжнародної рекрутингової компанії IT Staff Олена Мильченко. У цьому випадку не треба витрачатися на робоче місце в офісі, комп'ютерну техніку, а також можна економити на податках і відрахуваннях. «Дистанційні працівники можуть працювати на умовах цивільно-правових договорів, які складно відрізнити від трудових. Тому підприємство не завжди перераховує кошти до Пенсійного фонду (а це 32% від зарплати) і робить інші дрібні виплати», - пояснила нам маркетолог-аналітик компанії «Робота Інтернешнл» Ольга Войцехова.

Від комп'ютерника до бухгалтера
Хоча кадровики і вітають наймання «вільних» працівників, проте намагаються з цим не перестаратися. За різними оцінками, частка фрілансерів в українських компаніях сьогодні коливається від 2 до 15% від загальної кількості працівників. У першу чергу, такий підхід пояснюється труднощами контролю таких співробітників. «Існує ризик того, що за відсутності постійно контролю можливе погіршення якості роботи та недотримання терміну здачі проекту», - каже Уляна Ходорівська.
Ще одна причина: не всі напрями бізнесу і фахівці можуть працювати таким чином. «Це в основному ті напрямки, де результат роботи можна передати за допомогою інтернету, електронної пошти та інших електронних носіїв», - пояснює Олена Мильченко.
Найчастіше фрілансерами стають IT-фахівці, дизайнери, перекладачі, копірайтери, журналісти, професіонали в сфері інтернет-реклами та маркетингу, бізнес-тренери, бізнес-консультанти, бухгалтера, рекрутери, юристи. Зараз багато вакансій на позицію «таємний покупець». «Майже третина вакансій на режим фріланс адресована фахівцям у галузі продажів: реклами і рекламних площ, різного роду послуг - страхових, консалтингових, побутових», - перераховує керівник відділу аналітики рекрутингового порталу Superjob Валерія Чернецова.

Фрілансерам потрібні гарантії
Найактивніше фрілансерів запрошують середні та невеликі компанії. У них не вистачає коштів, щоб тримати постійного співробітника, тому легше залучити фахівця на певний проект з боку. Представники ж великого бізнесу часто звертаються в спеціалізовані компанії, тобто користуються послугами аутсорсингу. Наприклад, для організації різних PR-акцій та конференцій вони користуються послугами профільних агентств. При цьому самі опитані «Вістями» віддалені працівники воліють співпрацювати з великими компаніями з гарною репутацією. «Всі умови проекту (розмір та строки виплати винагороди) у цьому випадку оформляються документально», - пояснив «Вістям» копірайтер-фрілансер Марина Шамсутдинова.

Всі хочуть свободи
У «вільні» працівники мітять багато людей. «Понад 91% опитаних нами офісних працівників повідомили, що не проти стати фрілансерами. І роботодавці будуть змушені їм поступитися », - вважає Уляна Ходорівська. Люди стають «вільними художниками», тому що їм подобається вільний графік і можливість самостійно планувати свою діяльність. «Я можу сама вибирати час, у який мені зручно працювати, а також економити час на дорогу, а це не менше двох годин на день», - розповіла нам дизайнер Юлія Миронова. До того ж фрілансер може вибирати, за який проект йому взятися.

business.vesti.ua

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад