Прем'єр-міністр хоче зобов'язати випускників педвишів працювати в школах

Під час засідання уряду Азаров окремо підкреслив, що велика проблема школи - старіння педагогічних кадрів. У навчальних закладах працює 80 тисяч вчителів пенсійного віку, що становить приблизно 17% від загальної кількості педагогічних працівників, причому, за останні десять років їх кількість збільшилася на 15 тисяч осіб. Проте кількість вчителів у віці до 30 років з кожним роком зменшується.
"Потрібно системно розробити нові стимули для залучення молоді до педагогічної роботи. На зміну педагогам, які досягли пенсійного віку, повинні вчасно прийти молоді вчителі. Також вчасно повинен створюватися резерв молодих керівників та методистів", - сказав Азаров.
Він доручив міністру освіти і науки Дмитру Табачнику критично проаналізувати стан справ і терміново запропонувати такі зміни до нормативної бази, які передбачали б, щоб випускники педагогічних вишів, які навчалися за рахунок бюджету, обов'язково б отримували призначення за фахом і принаймні деякий час обов'язково б відпрацювали в школі.
В даний час відсутній правовий механізм, який зобов'язував би випускника вищого навчального закладу, підготовка якого здійснювалась за державним замовленням, відшкодовувати до державного бюджету вартість навчання та компенсувати замовникові всі понесені витрати за договором, а тому будь-які матеріальні претензії до випускника є неправомірними.
Згідно з рішенням Конституційного Суду від 4 березня 2004 року визначено, що безоплатність вищої освіти в державних і комунальних навчальних закладах необхідно розуміти як можливість здобуття освіти в цих закладах без оплати, тобто без внесення плати у будь-якій формі за освітні послуги. Обов'язковість відпрацювання чи відшкодування вартості навчання випускником вищого навчального закладу є порушенням конституційного права громадян на працю, яка повинна вільно обиратися громадянином.

zn.ua

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад