Як адаптуватися на новій роботі?

Не всякому новачкові щастить потрапити в організацію, піклується про благополучне проходження трудової адаптації своїх співробітників, тому і питання «Як адаптуватися на новій роботі?» є актуальним і складним для багатьох працездатних громадян.

Реалії трудової адаптації Коли в компанії організована і налагоджена робота фахівців і служб, відповідальних за трудову адаптацію нових співробітників, все, що потрібно робити новачкові – дивитися, слухати, запам’ятовувати, задавати питання – тобто вчитися у наставників.

В цьому випадку проблем з адаптацією може не виникнути зовсім, вона пройде швидко і легко.

Але в ситуації, коли немає ні наставника, ні навіть людини, здатного і бажає виразно пояснити що до чого, новачкові доводиться пристосовуватися самому , а це нелегке завдання.

У другому випадку стрес, який завжди супроводжує процес пристосування до нових умов праці, значно збільшується (може навіть перерости в психологічну травму), адаптація істотно ускладнюється, а ймовірність звільнення новачка зростає в рази.

За статистикою, коли в організації діє принцип допомоги і підтримки нових співробітників, ймовірність того, що новачок не зможе адаптуватися на новому робочому місці і, незабаром після влаштування на роботу, звільниться з неї, знижується на 30-60%!

Трудова адаптація це, звичайно, взаємне пристосування працівника до організації і організації працівникові, але реалії такі, що пристосовуватися часто доводиться тільки працівнику.

Більшість роботодавців, не знаючи цінності успішної адаптації нових співробітників, керуються принципом «Не підійде цей – візьмемо іншого» і, образно висловлюючись, кидають новачків напризволяще в перші дні роботи.

Навіть якщо пощастило потрапити в організацію, навчальну та відчутно допомагає всіляку допомогу, новачок повинен розраховувати тільки на себе, тому психологічні знання про те, що допоможе адаптуватися на новій роботі, обов’язково потрібно мати.

1. Складіть план роботи Вступаючи в нову посаду, ви повинні розуміти, яких результатів від вас чекають.

Опишіть завдання, які стоять перед вами на період випробувального терміну, а також критерії їх оцінки, щоб розуміти, рухаєтеся ви в правильному напрямку. У цьому вам повинен допомогти ваш начальник.

Навіть якщо в компанії це не прийнято, ви все одно можете запропонувати керівнику разом спланувати вашу роботу на перших порах.

2. Подружитеся з кимось, хто працює тут давно і може допомогти порадою Дізнайтеся, хто з колег працює на компанію досить давно, щоб бути в курсі всіх тонкощів корпоративної політики.

Знайдіть «ветерана», який вже вивчив, які підходи працюють, а які ні, і попросіть його допомогти вам звикнути до нового місця.

«У кожної компанії є свій сленг і« внутрішні жарти », історії з життя колективу, – каже Аманда Августин. – Замість того, щоб намагатися зрозуміти культурологічні тонкощі самостійно, знайдіть людину, яка допоможе вам розшифрувати місцеві «коди спілкування» і присвятить вас в особливості правил поведінки ».

Крім того, вам знадобиться хтось, до кого можна звертатися з дурними питаннями: де взяти олівець, хто відповідає на ремонт комп’ютерів, коли привезуть води і печеньки. Ходити з такими проблемами до менеджера безглуздо, а ось у колеги питати про дрібниці цілком доречно.

Етапи адаптації

Адаптація, як процес, складається з декількох стадій: Первинне ознайомлення працівника з новими для нього умовами праці. Поступове звикання (пристосування до нової роботи).

Повнепристосування або асиміляція. Ідентифікація – процес, при якому особисті цілі співробітника збігаються з цілями компанії, всього колективу.

Тривалість адаптаційного періоду різна і залежить від багатьох факторів: від поведінки колективу та його згуртованості, від нового співробітника і його особистих якостей, від ставлення керівництва до нових і старих співробітникам, тому займати він може від семи днів, до півтора – трьох років.

Причини виникнення моббінга Коли накопичується дуже багато напруги в самому колективі, але виходу цього напрузі немає тривалий період, тоді цілком може «вистрілити» на нову людину, яка не так знаком, і поки він більше як об’єкт, тому що не сформувалися відносини.

Адже керівництво не вміє керувати людьми, встановлювати цілі, стратегії і розставляти пріоритети, тому може позначатися на мікрокліматі серед співробітників.

Невірно налагоджений канал зв’язку керівництва з підлеглих, в такому випадку володіння будь-якою інформацією викликає ілюзію влади у кого із колег, якої він буде маніпулювати.

Коли компанія в кризі, часом цькування влаштовують штучно, щоб по закінченню випробувального терміну ви побажали звільнитися самі, неабияк відпрацювавши певний час, викладаючись на повну.

Або сказати, що ви не відібрані, тому що не впоралися, але це в тому випадку, коли до вас буде дуже багато невиправданих претензій з боку керівництва. Детальніше про мобінг, ви можете почитати тут.

Рекомендації

Дайте собі можливість вливатися поступово, ви прийшли в нове місце, і навіть якщо прекрасно розбираєтеся в специфіці роботи, необхідно уважно придивитися до обстановки, в яку потрапили. А це значить, що спочатку потрібно визнати той факт, що перший час вам буде тривожно, і можливо некомфортно. І це нормально.

Чи не квапте себе і не ставте надзавдань. Вивчіть свої посадові обов’язки, інакше, на правах старожилів, колеги зможуть перекладати на вас завдання, які ви не зобов’язані виконувати.

З огляду на те, що в перший робочий день буде дуже велика кількість інформації, обзаведіться щоденником, в який будете виписувати не тільки моменти, що стосуються ваших обов’язків, а й імена, прізвища, посади, телефони, розташування кабінетів та інше.

Задавайте питання, не боячись виглядати нерозумно, чим більше ви будете розуміти про внутрішній розпорядок, тим швидше потрапите в перебіг. Краще уточнити зайвий раз, ніж робити помилки і намагатися їх виправити.

Посміхайтеся, доброзичливість буде викликати прихильність до себе, адже не тільки ви придивляєтеся до співробітників, їм також важливо зрозуміти, що за людина до них прийшов. У відносинах з іншими важливо навчитися балансувати між відкритістю і обережністю.

Тобто, не розповідати спочатку, щоб швидше подружитися, про щось особисте, що може в подальшому «зіграти» проти вас. Але і не закриватися повністю, інакше це насторожить і налаштує проти себе. Особливо не слід негативно відгукуватися про колишнє місце роботи і пліткувати.

Етика, коли ви не фамільярничати, вмієте слухати і дотримуєтеся принципу конфіденційності, дає більше шансів розташувати колег і безпосередньо начальство. Дізнайтеся про існуючі традиції, можливо, якісь будуть дуже вам до речі.

Наприклад, в деяких компаніях прийнято, що новенький приносить частування і накриває стіл. Це допомагає познайомитися і зблизитися в більш-менш неформальній обстановці. Тільки важливо враховувати усталені традиції і правила, а не привносити свої в перші дні, інакше ефект буде протилежним.

Важливо відстоювати свої кордони, м’яко, але впевнено, особливо коли вами спробують покористуватися на початковому етапі. Тобто звалювати роботу, яку ви не повинні робити. Іноді спрацьовує психологічний захист, людина дуже хоче сподобатися і боїться, що в разі відмови його відкинутий, або намагається «вислужитися», щоб оцінили і помітили.

Але це пастка, яку людина сама собі влаштовує, адже в подальшому буде все складніше сказати: «ні». Будьте терплячі, якщо спочатку щось пішло не так, як планувалося і хотілося, з часом все налагодиться і стане на місце, головне не опускати руки.

У житті мало статичності, все можливо змінити, головне усвідомлювати свої недоліки і виправляти їх. З приводу робочих нюансів, краще, якщо начальство буде дізнаватися про ваші помилки саме від вас, а не від когось із колективу.

Будьте готові до гендерних аспектів. Тобто, людей своєї статі зазвичай сприймають як конкурента. Не варто цього лякатися або уникати конкурувати. Це означає, що вас оцінили як рівного собі, або навіть в чомусь краще, не варто сприймати як ворожнечу.

На жаль, часом, особливо в жіночому колективі доведеться витримувати і приховану агресію, тобто не спрямовану прямо, а за допомогою пліток, капостей, або давати поради, які шкодять.

Якщо жінка потрапляє в чоловічий колектив, її приймають легко, але не сприймають як рівного і професіонала. Тому доведеться попітніти, щоб заслужити визнання.

Чоловіка в жіночому, навпаки, відразу визнають, але потім можуть докучати зайвою увагою, кокетством і фліртом. Придивіться і виберіть собі співробітника, який на вашу думку кращий, і прагнете досягти того ж рівня, вчіться у нього, це буде мотивувати вас на особистісний та професійний ріст.

 Можливі помилки

Не можна конфліктувати з новими колегами, перечити начальсту, потрібно знати, які дії будуть неприпустимими: не можна порушувати встановлені правила; неприпустимо когось критикувати або обговорювати; не можна порівнювати своє нинішнє місце з попередньою роботою, зокрема обговорювати робочі моменти; не потрібно ні з ким конфліктувати; не можна переносити манеру поведінки з однієї роботи на іншу, особливо якщо спеціалізації були абсолютно протилежними; не потрібно вихвалятися перед людьми своїми здібностями і інтелектуальними даними; не можна прогинатися під тиском колег і відмовлятися від своїх принципів; не потрібно зациклюватися на своїх помилках, ставитеся до них, як до досвіду; не варто бути надто активним чи пасивним; не потрібно поспішати робити висновки, краще все зважувати;

Ви не повинні забувати про своє благополуччя і здоров’я; не потрібно до когось підлизуватися, лестити; не можна бути надто самовпевненим; неприпустимо рішення і дії начальника.

Тепер Ви знаєте, який буває адаптація на роботі. Потрібно бути готовим до того, що процес може виявитися затяжним.

Наберіться терпіння і усвідомте, що всі люди через це проходять в певний момент свого життя. Пам’ятайте про рекомендації, викладені в даній статті, дотримуйтесь правил адаптації і не допускайте помилок.

4. Ведіть себе нейтрально Відгукуйтеся на найменший прояв інтересу з боку колег, але при цьому намагайтеся не перетягувати всю увагу на себе. Будьте спокійні і доброзичливі. Попросіть розповісти вам про традиції компанії, прийміть пропозицію вийти разом на обід. Так ви швидше відчуєте себе частиною команди.

5. Запам’ятайте, де лежить кави Чисто побутові питання можуть зруйнувати не тільки родину, але і відносини в колективі. Новачок, нехай милий і професійний, але вічно переставляти цукорницю на загальній кухні, шалено дратує.

Так що постарайтеся спочатку повертати речі точно туди, звідки ви їх взяли, вивчіть звички вашого офісу і звикайте до них.

Як зняти стрес

Способи зняти зайву напругу в основному пов’язані з технікою візуалізації. Як це робиться, можете вивчити в моїй статті про альфа візуалізацію.

Для того щоб полегшити процес освоєння на новому місці, уявіть собі, найкраще перед сном і напередодні робочого дня, що ви перебуваєте в своєму офісі.

Тільки постарайтеся уявити його в найменших деталях, аж до того, де лежить ручка. Уявіть, що ви приступили до виконання обов’язків і у вас це добре виходить. Ця вправа допомагає зняти зайву тривогу, щоб просто не хвилюватися, краще спрямувати цю енергію в приємне русло, щоб адаптація проходила легше.

Якщо серед співробітників є людина, яка вже дуже сильно вам неприємний, а може бути навіть це начальник, якому висловити свою думку ви не маєте права, а збирати в собі злість – шкідливо, на допомогу прийде метод «Трансформація».

Як зазвичай відбувається, коли щось викликало в нас сильні негативні почуття?

Правильно, ми намагаємося переключитися і забути про неприємної ситуації. Але як на зло, не виходить, наша психіка таким чином захищається.

Слід зробити навпаки. По дорозі додому, або де вам зручно, уявіть себе на місці цього негідника. Відтворити його ходу, манеру говорити, жести та інше. Пограйте з цим образом.

Ця вправа дуже ресурсне, тому що, крім того, що легалізується агресія, проходить напруга, а часом відбувається осяяння, будучи на місці кривдника, ми можемо зрозуміти, що саме він хотів сказати і чому він так зробив.

6. Відповідайте легендою Не важливо, яким чином ви примудрилися домогтися прийому на роботу, і що саме ви розповідали про свої таланти і вміння на інтерв’ю.

Важливо, щоб хоча б в перші кілька тижнів ви максимально відповідали тому враженню, яке справили на співбесіді. Якщо ви акцентували увагу на своє вміння працювати з соціальними мережами або аналітичних талантах – заведіть аккаунт компанії або почніть готувати зведені звіти про роботу офісу.

Важливо, щоб ця діяльність була помічена керівництвом. На початку співпраці вам і так будуть приділяти достатньо уваги – так що не соромтеся показати, над чим ви працюєте.

Готуйте повний список ваших завдань і успіхів. Якщо він не знадобитися вам зараз, то цілком зійде для майбутніх переатестацію або в якості аргументу до вимоги підвищити вашу зарплату. висновок

На цьому все, шановні читачі! Наостанок хочу порекомендувати почитати мою статтю «Методи діагностики мотівціі для успіху і основні способи підвищення її рівня» , і тоді, спираючись на внутрішні ресурси і знання, ви з легкістю пройдете адаптаційний період і всі його види.

Якщо ця стаття була корисна вам, можете додати її до себе в соц. мережі, кнопки знаходяться внизу. Вам буде корисно, а мені приємно. Спасибі і до швидких зустрічей на сторінках блогу.

7. Запитуйте, запитуйте, запитуйте Найгірше, що можна зробити в перший тиждень роботи – мовчати в куточку.

Якщо ви плануєте будувати кар’єру в компанії або змінювати звичний хід речей в офісі – спочатку розберіться, як тут насправді все влаштовано.

Крім того, бажання дізнатися про звичному ритмі життя офісу допоможе завоювати прихильність колег. У чужий монастир зі своїм статутом, як відомо, ходити не прийнято.

І у вас є шанс довести, що ви готові вчитися і підлаштовуватися під інших – по крайней мере, в дрібницях.

7. Незалежно від свого досвіду займіть позицію учня Вам 100% доведеться вчитися новому. Навіть якщо ви добре знаєте свою роботу, в цій компанії, швидше за все, її роблять по-своєму, і вам корисно буде дізнатися як. Неписані правила є і в самому колективі.

Не соромтеся задавати питання – ваша відкритість і бажання дізнатися якомога більше підуть вам тільки на користь.

8. Організуйте свою роботу Вам доведеться засвоювати багато нової інформації, навіть якщо ви прийшли на роботу, якої займалися давно, але в іншій компанії.

Побудуйте свій робочий день розумно і зручно, щоб не створювати множити хаос. Перехід на нову роботу – ще й чудова нагода завести хороші звички і побороти звички шкідливі.

Якщо ви давно хотіли почати користуватися планувальником часу – кращого моменту годі й чекати.

8. Будуйте стосунки з керівником Спочатку повністю сконцентруйтеся на точному виконанні завдань керівника.

Не потрібно сперечатися і демонтувати свою незалежність – почекайте, поки завоюєте його повагу якісно виконаною роботою.

9. показує на людях Постарайтеся «засвітитися» перед максимальною кількістю людей. Чим швидше вас запам’ятають і почнуть дізнаватися, тим швидше до вас звикнуть як до частини колективу.

Так, не всім легко дається розслаблене поведінку на новому місці. Але якраз вільне спілкування і відсутність напруженості є показником того, що в команді ви стали «своїм».

Але просто «торгувати обличчям» недостатньо. Не соромтеся висловлюватися на теми, в яких ви вважаєте себе компетентним. Так ви заробите собі звання експерта в деяких областях.

А якщо ви допустите промах – вам, як новачкові, це буде пробачити.

9. Будьте проактивні Використовуйте свій свіжий погляд, щоб звернути увагу команди на можливі покращення.

Але будьте обережні: все пропозиції потрібно вносити максимально коректно і без критики. І ще: перш ніж пропонувати зміни, спочатку спробуйте зрозуміти, чому все влаштовано саме так, а не інакше.  

10. Подружитеся з новими колегами в соціальних мережах В офісі можливостей для неформального спілкування не так багато.

Спасибі соціальних мереж: для того, щоб пізнати людину краще і зрозуміти, чим вони живе, нам більше не обов’язково вивчати його звички роками або розпитувати спільних знайомих.

Краще почати «віртуальні знайомства» з професійних соц.сетей, наприклад, з LinkedIn (, а тим більше, багато хто сприймає як виключно особистий простір, куди «просто знайомих» допускати не хочеться).

10. Правильно організуйте свою роботу Ретельно плануйте час і розписуйте завдання – вам важливо використовувати всі доступні інструменти, щоб бути максимально продуктивним.

11. Дізнайтеся краще колег з минулої роботи Можливо, прозвучить суперечливо, але перехід на нове місце – це хороший час, щоб заново познайомитися з людьми з попередньої команди.

Ви можете з подивом дізнатися, що найцікавіші колеги – зовсім не ті, з ким ви працювали на одному проекті, а, наприклад, малопомітний юрист з сусіднього відділу. Зараз, коли вас не пов’язують суворі корпоративні правила і робоча «текучка» не спотворює сприйняття людини, ви можете завести «нових старих друзів».

Ще один бонус від спілкування з колишніми колегами – як раз зараз, коли ви не шукаєте роботу активно, їм простіше за все написати вам пару рекомендацій в тому ж LinkedIn.

11. Покажіть свої сильні сторони Подумайте, на яких своїх навичках ви б хотіли зробити акцент. Наприклад, ви добре робите презентації. Тоді оформите в гарну презентацію доручену вам задачу – наприклад аналіз показників за місяць. Так ви покажете себе з кращого боку.

12. Знайдіть дорогу до аптеки і нормальному кафе Вивчіть околиці. Перехід на нову роботу – це майже як переїзд у нову квартиру. Мало хто звертає увагу на інфраструктуру відразу, зате при необхідності надається, що поруч немає «дуже терміново необхідних» речей.

Так що по дорозі на роботу відзначте, де знаходиться найближчий торговий центр, де можна перекусити або випити кави, де аптека «на крайній пожежний випадок» і куди найзручніше викликати таксі. Повірте, всі ці дрібниці дуже вам знадобляться, якщо ви збираєтеся залишатися в компанії надовго. Джерело – Business Insider

12. Стежте за своїм тонусом Намагайтеся висипатися, правильно харчуйтеся і по можливості не закидати звичні заняття спортом. Це допоможе вам бути в формі, що дуже важливо – адже зараз ви витрачаєте набагато більше сил на звичайнісінькі дії.

13. Будьте дисципліновані Навіть якщо колеги не поспішають вранці приходити в офіс, вам поки рано брати з них приклад. Покажіть себе відповідальним і пунктуальним співробітником. Але при цьому не варто і засиджуватися допізна. Будьте старанні, але не надмірно.

14. Одягайтеся в своєму стилі, але трохи більш стримано Якщо ви прихильник експериментів, дайте колегам можливість поступово звикнути до вашого зовнішнього вигляду. Нехай цей процес йде паралельно з проявом перших симпатій.

15. Контролюйте особисті розмови Навіть якщо вони прийняті в колективі, вам поки краще залишатися слухачем. Підвищена балакучість дратує оточуючих.

16. Відпочивайте в міру Робити короткі перерви в роботі – це нормально. Але не затягуйте перекури, не захоплюйтеся чаєм на кухні і походами за кавою.

17. Запитуйте фідбек і будьте за нього вдячні Дуже важливо запитувати зворотний зв’язок про свою роботу – так у вас буде шанс скорегувати свою поведінку.

З вдячністю приймайте будь-які зауваження колег, навіть якщо вони зроблені не в найвдалішою формі.

У будь-якому випадку фідбек допоможе вам швидше увійти в курс справи. Чи не сперечайтеся, робіть висновки і намагайтеся не повторювати одні й ті ж помилки кілька разів. А якщо це сталося, обов’язково вибачитеся.

18. Не приховуйте проблеми Якщо щось йде не так, поговоріть з керівником. Це допоможе виправити ситуацію і не доводити її кризи. Можливо, вашу проблему можна вирішити, і це дозволить вам успішно пройти випробувальний термін.

19. Якщо ви не підійшли компанії Буває, що в процесі випробувального терміну роботодавець приймає рішення не продовжувати співпрацю.

Постарайтеся витягти з такої ситуації якомога більше користі. Поговоріть з керівником і з’ясуйте, чого саме вам не вистачило і над якими навичками та якостями вам варто попрацювати. Обов’язково внесіть це в план свого професійного розвитку.

20. Якщо компанія не підійшла вам Якщо під час випробувального терміну ви зрозуміли, що робота вам не підходить, обов’язково проаналізуйте, що саме вас не влаштувало – це допоможе вам точніше зрозуміти свої вимоги до роботи мрії.

Завжди розлучайтеся з компанією по-хорошому, навіть якщо ви пропрацювали в ній всього кілька місяців. Не потрібно сваритися і псувати відносини – це може зашкодити вашій репутації. Чому я вирішила звільнитися з відмінного місця через тиждень?

Джерело: https://vabos.com.ua/yak-adaptuvatisya-na-novij-roboti/
© https://vabos.com.ua/


За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад